Румунська Церква стрималася від визнання ПЦУ, апелюючи до фактора Північної Буковини.

 

Синод Румунської Православної Церкви відмовився приймати рішення щодо визнання Православної Церкви України. Румунські ієрархи закликали Константинополь надати низку роз'яснень щодо надання автокефалії Православній Церкві України, а також вимагають врахувати права прихожан румунських парафій УПЦ МП на Буковині.

 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Румунської Церкви, переклад котрого подає український інтернет-ресурс Cerkvarium.

 

 

"Томос прийняли лише українські православні, які не були у спілкуванні з Московським патріархатом. Тому питання церковної єдності в Україні на цей час ще повністю не вирішене. Також є велике російське етнічне населення, яке підтримує прямі контакти з Московським патріархатом", – заявили в Румунії.

 

РПЦ нагадала про свою рекомендацію провести переговори між Вселенським патріархатом і Московським патріархатом про шляхи вирішення "цього церковного спору" "задля збереження єдності віри, поваги до адміністративно-пастирської свободи духовенства і віруючих у цій країні". У разі провалу подібних переговорів, вважає Бухарест, питання української автокефалії слід розглянути під час синаксису всіх предстоятелів православних Церков.

 

"Для прийняття конкретного і правильного рішення на найближчій сесії синоду [Румунської Православної Церкви] пріоритет буде віддано тому, що в Україні нараховується 127 румунських православних парафій, особливо у районі Північної Буковини, у віданні Української Православної Церкви Московського патріархату. Слід провести реальні консультації з цими румунськими православними, які стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності", – закликали в РПЦ.

 

Румунська Церква вважає, що мусить отримати письмові гарантії від церковної і світської української, "що етнічна та мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість організуватися у Румунський православний вікаріат та розвивати духовні зв’язки з Румунським патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужбовими і церковними книгами на рідній, тобто румунській мові". Бухарест принагідно нагадує, що в самій Румунії з 1990 року діє Український православний вікаріат.

 

Також Румунський патріархат попросить Вселенський патріархат роз’яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків, які належали до УПЦ КП. 

 

"Після згаданих вище консультацій священний синод висловить свою офіційну позицію щодо церковної ситуації в Україні", – резюмує Бухарестський престол.

 

Видання Cerkvarium розглядає цю заяву "як фактичний натяк на визнання в обмін на гарантії прав і свобод румуномовних громад на Буковині", а також на їхнє об'єднання у Румунський вікаріат у складі Української Церкви.

 

Українські експерти вислвлюють стриманий оптимізм щодо цієї заяви: "За румунською пресою напередодні синоду, антиукраїнські церковні ЗМІ у Румунії побоювались, що РумПЦ визнає Православну Церкву України. Зазначалося, що ця Церква уникне конфлікту з Константинополем, а серед її керівництва були помітні ознаки профанарських настроїв. Хоча ці ЗМІ і мріяли про негативний для України варіант. Тепер проросійським ресурсам залишається лише розганяти зраду, що у Румунській Церкві не сталося проросійського реваншу".

 

22.02.2019