Президент Європейської ради Дональд Туск став Почесним доктором Львівського університету.

 

Сьогодні, 20 листопада, у Львівському національному університеті імені Івана Франка урочисто вручили диплом «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) ЛНУ ім. І. Франка» президентові Європейської ради Дональдові Туску, передає ЗіК.

 

Участь в урочистостях взяв також посол Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі, а ще голова ЛОДА Олег Синютка, заступники голів ЛМР та ЛОР, митрополит Львівський ПЦУ Макарій (Малетич), журналісти, інтелігенція.

 

«Тема України стала однією із ключових у політичному досьє Дональда Туска на посаді президента Європейської ради. Саме завдяки його ініціативності в найдраматичніший момент у новітній історії України українське питання постійно перебуває на перших позиціях у Європі. Він проводить не політику обережних висловлювань та занепокоєння, як чимало представників політичної еліти Європи, а відкрито засуджує російську агресію на сході України та присутність там російських військ», – акцентував ректор ЛНУ Володимир Мельник.

 

Дональд Туск зазначив, що він є «польським патріотом, європейцем і одночасно любить Україну – й не бачить у цьому жодних суперечностей».

 

Наголошуючи на важливості польсько-українського примирення, президент Європейської ради процитував слова Папи Римського Івана Павла ІІ, виголошені ним з нагоди 60-річчя Волинської трагедії:

 

«Нове тисячоліття вимагає, щоб українці і поляки не залишалися поневоленими сумними споминами минулого. Роздумуючи над минулими подіями в новій перспективі і будуючи краще майбутнє для всіх, нехай подивляться на себе взаємно поглядом примирення. Заохочую обидва братні народи, щоб безмірно і наполегливо прагнули до пошуків співпраці і миру».

 

Президент Європейської ради після свого виступу також подарував квіти львівській поетці Галині Крук – саме її вірш про події на Майдані він учора читав у Верховній Раді.

20.02.2019