Польща вимагає від Швеції видати колишнього сталінського суддю.

Швеція відмовляється це зробити.

 

 

Міністерство закордонних справ Польщі викликало для надання пояснень амбасадора Швеції у Варшаві Стефана Ґалґрена (Stefan Gullgren). Як повідомив польський телеканал TVP-Info, причиною цього стала відмова шведського суду видати Польщі колишнього сталінського суддю Стефана Міхніка (Stefana Michnikа).

 

За повідомленнями польського видання Rzeczpospolita, 85-річного Стефана Міхніка звинувачують у скоєнні трьох десятків злочинів, серед яких – винесення безпідставних смертних вироків на початку 50-х років  минулого століття. Жертвами Міхніка стали діячі польських підпільних формувань, які організували збройний опір спершу проти німців, а після Другої світової війни – проти нової комуністичної влади.

 

«Я передав панові амбасадору наше обурення в зв’язку з рішенням відмовити у видачі Стефана Міхніка. Переказав також, що польська історія обтяжена ярмом комуністичного режиму, який творили конкретні люди. І однією з найяскравіших постатей, котрі творили цей злочинний режим, був Стефан Міхнік. Це прецедентна ситуація, в якій країна відмовляється видати сталінського злочинця, який виніс смертні вироки, вина якого у скоєнні злочинів проти людства доведена. У цих злочинів немає терміну давності», – заявив віце-міністр зовнішніх справ Польщі  Шимон Шинковський (Szymon Szynkowski).

 

У листопаді 2018 року Окружний військовий суд у Варшаві видав європейський ордер на арешт Стефана Міхніка. У січні 2019 року польські органи звернулися до суду в шведському місті Ґетеборзі (в його юрисдикції проживає Міхнік) і зажадали дозволити його екстрадицію.

 

У лютому суд в Швеції відмовився це зробити, пославшись на місцеві юридичні норми. Адже за шведськими законами вже минув термін давності за злочинами, в здійсненні яких звинувачується Міхнік. Крім цього, обвинувачений має громадянство Швеції.

 

Цікаво, що Стефан Міхнік – зведений брат головного редактора Gazety Wyborczej Адама Міхніка, провідного критика правлячої в Польщі партії «Право і справедливість».

 

Стефан Міхнік емігрував з Польщі до Швеції ще наприкінці 1960-х років, коли  в польському війську проходили антисемітські чистки. Звідти він став активно підтримувати демократичну опозицію в Польщі, співпрацював також із польською службою Радіо Свобода. Свою участь у сталінських репресіях Міхнік пояснив дуже молодим віком, назвавши себе «несвідомим інструментом терору».

19.02.2019