Порошенко: Нейтралітет не врятував нас від російської аґресії.

 

Президент Петро Порошенко під час Мюнхенської безпекової конференції наголосив, що позаблоковий статус не ґарантує Україні спокою, і в 2014 році, хоч Україна й не була членом НАТО, це не врятувало від російської аґресії.

 

Про це Порошенко заявив під час виступу на дискусійній панелі "Безпека у Східній Європі", повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Нам кажуть – не дражніть Росію, не розлючуйте, не ставайте членами НАТО. Я хочу всім нагадати: 2014 року Україна не була членом НАТО і не мала програми майбутнього вступу до НАТО, була нейтральною країною. Це нас не оборонило від російської агресії", – зазначив Порошенко.

 

Він наголосив, що Україна нині є східним флангом НАТО і Європи, український народ є членом спільної європейської родини й прагне стати членом ЄС.

 

Петро Порошенко також обурився закликами до України припинити застосовувати вогонь на Донбасі, не враховуючи того, що саме Росія мусить схаменутися.

 

"Щодо чиєїсь пропозиції, що Україна і Росія мають щось зробити разом – припинити стрілянину разом. Це просто неправда... Якщо Росія припинить стрілянину – настане мир. Якщо Україна перестане стріляти – не буде України", – сказав Порошенко.

 

Президент додав, що Україна мусить боронити свій суверенітет, територіальну цілісність і демократію, свободу в центрі Європи в XXI столітті.

 

Під час промови голова держави не оминув теми прийдешніх президентських виборів.

 

"Я – Президент вільної і демократичної країни, ми не Російська Федерація. У Російській Федерації знають наперед, хто виграє. Я як Президент своєї країни кажу відповідально: ніхто не знає, хто переможе, і це є запорука і символ демократії", – сказав Порошенко.

 

18.02.2019