Росія висловила ультиматум для продовження транзиту газу.

 

Міністр енергетики Росії Алєксандр Новак заявив, що умовою продовження транзиту російського газу українською територією після 2019 року є наявність "конкурентних умов" від офіційного Києва, а також відмова від грошових вимог, пов'язаних із рішеннями Стокгольмського арбітражу.

 

Про це Новак сказав на марґінесі інвестиційного форуму в Сочі, передає аґенція tass.ru.

 

Так, російський міністр чекає на врегулювання суперечки в судах. "У цьому сенсі не додають оптимізму ті заяви, які ми чуємо від наших українських колег, що вони готові виставляти все нові і нові штрафи", – обурився Новак.

 

Міністр енергетики РФ також вирішив шукати скалки в чужому оці, заявивши, що Україна досі не виконала вимог Європейської комісії щодо реформування власної енергетичної системи.

 

Нагадаємо, у січні в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзитних контрактів на транспортування газу українською територією. Сторони назвали переговори безуспішними, водночас відзначили як потенційно прийнятну пропозицію Єврокомісії щодо умов транзиту газу після 2019 року.

 

Росія чекає, що Україна припинить наполягати на перегляді чинного транзитного контракту, успішно оскарженого в Стокгольмі, та відмовиться від вимог підвищити вартість транзиту. Відтак Москва пропонує продовжити угоди Юлії Тимошенко, укладені 2009 року. Офіційний Київ погрожує подати новий позов у випадку відмови Росії від транспортування палива.

 

15.02.2019