ЄУ не став зупиняти «Північний потік – 2».

Берлін і Париж дійшли компромісу в цьому питанні.

 

 

Країни – члени Європейської Унії в п'ятницю, восьмого лютого, підтримали запропонований Берліном і Парижем варіант поправок для європейської Газової директиви (частини Третього енергопакету ЄУ). Ця пропозиція, як повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle, була схвалена амбасадорами країн Євроунії практично одностайно і не повинна поважно позначитися на долі «Північного потоку – 2».

 

Відтак тепер у Європейської Ради є мандат на ведення перемовин з Європарламентом з даної проблеми. Раніше в німецьких та французьких медіях з’являлася інформація, що Франція має намір виступити в піку позиції Німеччині в питанні про долю проекту «Північний потік – 2».

 

Німецько-французький компроміс, якого вдалося досягнути в останній моент, передбачає посилення норм Газової директиви ЄУ щодо газогонів із третіх країн. Однак компетенція прийняття рішень про правила транспортування палива передається тій країні, через яку здійснюється введення трубопроводу в транспортну систему ЄУ. У випадку з «Північним потоком – 2» це Німеччина.

 

До досягнення цього компромісу очікувалося прийняття жорсткішого рішення. Свій варіант раніше, зокрема, запропонувала Румунія, яка головує в Раді ЄУ. Він передбачав розширити дію Газової директиви на газогони, які йшли до Євроунії з третіх країн, зокрема на «Північний потік – 2». Ухвалення такого рішення могло створити серйозні перешкоди для реалізації російсько-німецького проекту.

 

У свою чергу, ключовим елементом Третього енергопакету, спрямованого на демонополізацію та лібералізацію європейського ринку електроенергії та природного газу, є вимога чіткого поділу видобувних і транспортних підприємств: компанія, що виробляє електроенергію або видобуває газ, не має права одночасно володіти лініями електропередачі або газогону.

 

Для остаточного прийняття змін Газової директиви потрібна підтримка Ради ЄУ і Європарламенту.

08.02.2019