Франція готується виступити проти «Північного потоку – 2».

Таким чином Париж увійде в конфронтацією з Берліном у ставленні до газпромівського мегапроекту.

 

 

Про те, що Франція має намір виступити в піку позиції Німеччині в питанні про долю проекту «Північний потік – 2», повідомила з покликом на неназвані джерела у французькому уряді німецька газета Süddeutsche Zeitung в номері за четвер, сьоме лютого.

 

«Ми не хочемо посилювати залежність від Росії і одночасно з цим завдавати шкоди таким країнам Євроунії, як Польща і Словаччина», – пояснив співрозмовник видання. За його словами, «Північний потік – 2» вже призвів до «численних стратегічних проблем» між Європейською Унією і Москвою. У той же час газета наголошує, що ні в Парижі, ні в Брюсселі поки що офіційно не підтвердили таких намірів Франції.

 

Йдеться про заплановане на п’ятницю, восьме лютого, голосування держав Європейської Унії про зміну правил забезпечення конкуренції та прав споживачів на газовому ринку Європи (Третього енергопакету). Згідно з цими корективами, запропонованими 2017 року Єврокомісією, до газогонів з третіх країн треба застосовувати правила внутрішнього ринку, перш за все заборону постачати газ і одночасно бути оператором газогону. Якщо зміни ухвалять, це серйозно ускладнить реалізацію проекту «Північний потік – 2», в якому ролі постачальника і оператора відводяться російському концерну «Газпром». Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Німеччина опирається ухваленню Третього енергопакету, сподіваючись на підтримку Франції, Австрії, Нідерландів, Бельгії, Греції та Кіпру. Для прийняття змін необхідно, щоби за них проголосувало 16 із 28 країн Євроунії, які репрезентують не менше 65 відсотків населення ЄУ. До кінця січня поточного року пропозицію Єврокомісії підтримували щонайменше 12 держав. Ще низка країн зайняли вичікувальну позицію.

07.02.2019