Відкриття сесії ВР: Парубій пригрозив вимикати мікрофон аґітаторам.

 

У вівторок, 5 лютого, у Верховній Раді відкрилася 10-та, передостання, сесія парламенту VIII скликання.

 

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав у вступному слові, що ця сесія буде складною, адже проходитиме у час президентської виборчої кампанії. "Нам важливо забезпечити ефективну і дієву роботу парламенту", – закликав спікер.

 

Серед найважливіших питань для парламенту Парубій відзначив прийняття змін до Конституції щодо стратегічного курсу до повноправного членства в ЄС і НАТО. Парламент може розглянути цей законопроект уже у четвер.

 

"Я пропонуватиму, щоб ми у четвер почали нашу роботу зі змін до Конституції по членству України в ЄС та НАТО, оскільки це принципове питання і важливе позиціонування для України у доведенні незворотності нашого шляху до ЄС та НАТО", – сказав Парубій.

 

Голова ВР підкреслив, що це буде заключне третє голосування щодо законопроекту, яке потребує 300 голосів.

 

Що ж до розпорядку роботи, то спікер пригрозив вимикати мікрофон тим народним депутатам, котрі замість обговорення законопроектів займатимуться передвиборчою агітацією.

 

"Коли я бачитиму на засіданні Верховної Ради України, що під час обговорення проектів законів хтось не обговорює закон, а проводить передвиборчу агітацію, я вимикатиму мікрофон. Я впевнений, що зал зі мною буде згоден і підтримає", – запропонував Парубій.

 

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман узяв участь у відкритті 10-ої сесії ВР.

 

"2019 рік є непростим, в тому числі, з огляду на дві кампанії: президентську і парламентську. Я розумію, що вони матимуть вплив. Але вибори виборами, а життя країни потребує щоденних ефективних рішень і консолідованої позиції влади", – заявив Гройсман.

 

Голова уряду висловив сподівання, що депутати зможуть поставити свої інтереси вище за приватні. "Ми нікому не можемо дати право повернути нас у прірву і втратити можливості, які знову відкриваються в Україні", – сказав прем'єр.

 

Як пише аґенція "Інтерфакс-Україна", після відкриття сесії народні депутати фракції Радикальної партії заблокували парламентську трибуну з вимогою знизити ціни на газ.

 

"Ми не голосуватимемо за жоден закон. Ми не дамо працювати парламентській трибуні, доки не буде ухвалено рішення, яке ми кілька місяців тому зареєстрували, про зниження цін на газ, про відправлення у відставку керівництва "Нафтогазу", про встановлення справедливої ціни на газ, про повернення порядку нарахування субсидій", – заявив голова фракції Олег Ляшко.

 

Присутність членів РПЛ довкола трибуни не перешкоджає проведенню пленарного засідання. Народні депутати виступають із місць.

 

05.02.2019