Делеґація Константинополя запросила Порошенка на Афон на тлі детективу з ігуменом Єфремом.

 

Президент України Петро Порошенко подякував Вселенському патріархату за надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України та за участь представників Константинополя у чині інтронізації митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

 

Про це йшлося на зустрічі голови держави з представникам Вселенського патріархату, повідомила в понеділок прес-служба АП.

 

 

Митрополит Галльський Еммануїл заявив, що інтронізація предстоятеля Православної Церкви України є важливим історичним моментом. А також додав, що в складі делегації присутній ігумен афонського монастиря Ксенофонт Алексій. Саме в цьому монастирі писався текст Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

 

Еммануїл висловив сподівання, що голова української держави матиме змогу відвідати Афон та цей монастир, де був написаний історичний для української Церкви документ.

 

Відзначимо, що в делеґації Константинополя, крім Алексія, перебував іще настоятель монастиря Ватопед Єфрем. Утім, у п'ятницю, після прибуття до Києва, ігумен зліг у лікарню зі скаргами на проблеми зі здоров'ям і таки не зміг узяти участь у церемонії інтронізації. Історія зникнення Єфрема перетворилася на детектив.

 

 

Монастир Ватопед має культове значення для православних, особливо в Росії. Цілком очікувано, що анонс про прибуття Єфрема до Києва спричинив у Росії хвилю обурення серед вірних РПЦ.

 

У п'ятницю, коли грецького гостя госпіталізували, в Росії писали, що стану здоров'я ігумена погіршився внаслідок примусу старця до недобровільної участі в заходах київської "псевдомитрополії".

 

Новину про погіршення самопочуття Єфрема першими почали "розкручувати" сайти "Царьґрад" і Vimaorthodoxias.gr, повідомивши про те, що наставник монастиря Ватопед зазнав серцевого нападу. Новина потрапила також і на офіційні сторінки світових православних Церков (очевидно, проросійських), зокрема Сербської православної Церкви.

 

Попри те, що Єфрем міг покинути Київ, не зазнавши контакту з Православною Церквою України, у лікарні його відвідав митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Пресова служба помісної Церкви поширила знимку усміхнених Епіфанія та Єфрема, подавши заголовок: "Ігумен Ватопедського монастиря Афону висловив підтримку Православній Церкві України".

 

 

"Владика привітав високоповажного старця з прибуттям в Україну та побажав йому якнайшвидшого одужання. Отець Єфрем, зі свого боку, висловив митрополиту Епіфанію слова цілковитої підтримки, зазначивши, що Україна заслуговує на свою помісну Церкву, а Всесвятіший Патріарх Варфоломій з особливою теплотою і любов’ю ставиться до неї та її новообраного Першоієрарха", – переповіли в Українській Церкві.

 

Згідно з інформацією української журналістки Соні Кошкіної, в Україні Єфрема госпіталізували в клініку, розташовану у селищі Козин, котра начебто належить одному російському бізнесменові. Та після того, як ігумен зустрівся з Епіфанієм, його вирішили вивезти за кордон, "щоб уже напевне нейтралізувати". Кошкіна пише, що в суботу ввечері Єфрема чартерним літактом вивезли у Женеву.

 

"Для росіян сам факт появи Єфрема на інтронізації – це неабиякий ляпас", – написала Кошкіна у блозі на сайті LB.ua, додавши, що для багатьох російських парафіян він "майже, як Кірілл" – "другий за значимістю точно".

 

Російський богослов Сєрґєй Чапнін писав, що в Києві пересування Єфрема виглядало, ніби зникнення: його забирали то з готелю, то з клініки. Згідно з інформацією Чапніна, через підозрілі ігуменові іпереміщення вирішили поставити на ноги навіть Петра Порошенка, котрий вночі на суботу нібито розпорядився посилити контроль на кордонах.

 

На думку Чапніна, пригоди Єфрема в Києві, загалом, заслужили на кіно. Російський богослов певен: зацікавлені сторони перестаралися, намагаючись "відмазати старця".

 

04.02.2019