Анбандлінг "Нафтогазу": в Україні зареєстрували нового оператора ГТС.

 

Акціонерне товариство "Укртрансгаз" у рамках заходів із анбандлінгу зареєстрував ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", що має на меті відділення від НАК "Нафтогаз України" функцій з транспортування газу.

 

Про це повідомила прес-служба "Укртрансгазу".

 

Рішення про створення "Оператора ГТС України", що є одним із головних етапів анбандлінгу, "Нафтогаз" ухвалив 29 січня.

 

"Укртрансгаз" є 100-відсотковим власником ТОВ, генеральним директором товариства призначено Павла Станчака, який раніше обіймав посаду віце-президента "Укртрансгазу".

 

"Створення ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" надасть можливість розпочати юридичне відділення функції транспортування газу спочатку в структурі НАК "Нафтогаз України", а після 1 січня 2020 року – поза групою "Нафтогаз". Юридичне відділення оператора ГТС є необхідною умовою для сертифікації незалежного оператора, залучення міжнародного партнера і продовження транзиту газу територією України", – прокоментували в компанії.

 

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв зазначив, що "вчасне та правильне проведення анбандлінгу – стратегічне завдання на 2019 рік". Надалі компанія переведе задіяний при транспортуванні газу персонал у структуру ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

 

"Таким чином, ми спочатку юридично виокремимо функцію транспортування газу всередині групи "Нафтогаз", а з січня 2020 року (як тільки будуть зняті обмеження за контрактом з "Газпромом") "Оператор газотранспортної системи України" зможе почати самостійну роботу вже за межами групи (під контролем створеного урядом ПАТ "Магістральні газопроводи України")", – зазначив Коболєв.

 

Менеджер "Нафтогазу" закликав уряд та Верховну Раду ухвалити вчасні рішення та зміни до законодавства, підготувати належний ланцюжок управління новим оператором ГТС.

 

04.02.2019