Соціологія: У грудні Порошенко надолужив відставання від Зеленського.

 

Опитування соціологічної групи "Рейтинг" свідчить про те, що лідером президентської кампанії залишається Юлія Тимошенко, водночас електоральна підтримка Президента України Петра Порошенка та шоумена Володимира Зеленського вирівнялася. Згідно зі свіжими даними, обоє мають підтримку 9% респондентів (або 11% серед тих респондентів, котрі мають намір узяти участь у виборах). За голову партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко готові проголосувати 13% респондентів (або 16% серед тих, хто піде на вибори).

 

Про це йдеться в підсумках соціологічного дослідження "Рейтингу", проведеного на замовлення Міжнародного Республіканського інституту (IRI). Соціологічне опитування проводили 13-27 грудня 2018 року, на тлі об'єднавчого собору Православної Церкви України.

 

 

У порівнянні з попереднім соціологічним опитуванням групи "Рейтинг", котре проводили на місяць раніше, рівень підтримки Юлії Тимошенко (13,2%) та Володимира Зеленського (9%) не змінився, а рейтинг Петра Порошенка (7,1%) зріс на 2%.

 

Згідно зі свіжим опитуванням, за висуванця "Опозиційної платформи – За життя" Юрія Бойка готові проголосувати 7%, за лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка – 7%, за очільника Радикальної партії Олега Ляшка – 6%.

 

Колишній член партії "За життя", а нині лідер руху "Наші" Євген Мураєв має підтримку 3% респондентів, висуванець партії "УКРОП" Олександр Шевченко – 3%.

 

Голова партії "Самопоміч", бурмистр Львова Андрій Садовий має підтримку 2%. Іще 2% хотіли б голосувати за музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука, котрий днями оголосив про резиґнацію з участі у президентській кампанії.

 

У Сергія Тарути, Руслана Кошулинського та Валентина Наливайченка – по 1%.

 

 

У віковому розрізі найбільшу частку електорату Тимошенко становлять виборці віком понад 51 рік, а Зеленського – молодь до 35 років. Порошенко має найбільше прибічників серед громадян 36-50 років.

 

Згідно з результатами опитування, базовим електральним реґіоном для Юлії Тимошенко є центр (16%). Також Тимошенко лідирує на заході (13%), випереджаючи там Порошенка (12%), і на півдні, перевершуючи Зеленського – також на 1%. Улюбленцем для сходу є Юрій Бойко – 13%.

 

Моделювання сценаріїв другого туру показує, що станом на грудень 2018 року Юлія Тимошенко перемогла би в другому турі всіх своїх конкурентів. Зокрема, в парі з Порошенком вона перемогла би 26% до 13%.

 

 

Дослідження проводила соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного Республіканського інституту (IRI).

 

Опитування проводили по всій Україні (крім окупованих територій Криму і Донбасу) 13-27 грудня 2018 р. Загалом опитано 2400 жителів України віком від 18 років, які мають право голосувати. Вибірка є репрезентативною за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту. 

 

Допустима похибка не перевищує 2,0%. Коефіцієнт досяжності респондентів – 62,7%. 

 

 

31.01.2019