США офіційно звинуватили китайську компанію Huawei.

Їй інкримінують шахрайство й крадіжку технологій.

 

В.о. генпрокурора США Метью Вітакер висунув звинувачення Huawei 

 

Міністерство юстиції США висунуло кілька кримінальних звинувачень китайському телекомунікаційному велетню Huawei Technologies і її фінансовій директорці Мен Ваньчжоу. Закиди стосуються, зокрема, банківського шахрайства, перешкоджання правосуддю і крадіжки технологій у американських компаній.

 

Нагадаємо, що Мен Ваньчжоу заарештували ще 1 грудня 2018 року в канадському Ванкувері на прохання влади Сполучених Штатів. У Вашінґтоні підозрюють її в порушенні режиму санкцій, накладених на Іран. Згодом Ваньчжоу випустили під заставу в 10 млн канадських доларів, зараз вона перебуває в своєму будинку в Ванкувері. Вона носить електронний браслет, залишається під цілодобовим наглядом і не може залишити місто, допоки не буде вирішено питання про її можливу екстрадицію в США.

 

Арешт Ваньчжоу і закиди щодо Huawei зіпсували відносини Канади і Китаю. «Ми були розчаровані, дізнавшись про звинувачення, висунуті проти компанії», – йдеться в заяві Huawei, яку цитує телерадіокомпанія ВВС. У заяві підкреслено, що компанії не відомо про порушення закону з боку Ваньчжоу, а звинувачення в крадіжці технологій були предметом уже врегульованого цивільного позову, розглянувши який, суд не виявив «ні шкоди, ні умисної або зловмисної поведінки».

 

 

Міністр торгівлі США Вілбур Росс (Wilbur Ross) сказав, що звинувачення на адресу Huawei не мають жодного стосунку до актуальних торгівельних суперечок між США і Китаєм. У звинуваченні йдеться, що Huawei надавала хибну інформацію владі США і банкам щодо своїх відносин з двома дочірніми компаніями, Huawei Device USA і Skycom Tech, з метою ведення бізнесу з Іраном. Згідно з іншим звинуваченням, Huawei викрала технології T-Mobile, які американська фірма використовувала для тестування смартфонів. Крім того, китайську компанію звинуватили в шахрайстві й перешкоді правосуддю.

29.01.2019