Ярослав Качинський таємно провадив будівельний проект у Варшаві.

Про це стало відомо з публікації перемовин лідера правлячої партії Польщі з австрійським бізнесменом.

 

 

Найвпливовіший польський політик, голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський планував таємно збудувати дві вежі-близнюки в центрі Варшави. У них мали б розташуватися готель, приватні помешкання, головний осідок Інституту імені Леха Качинського – фонду загиблого брата Ярослава Качинського й екс-президента Польщі – тощо.

 

Як повідомило видання Gazeta Wyborcza, лідер ПіСу провадив про це таємні перемовини з австрійським бізнесменом Ґеральдом Бірґфельнером (Gerald Birgfellner). Сума інвестицій мала становити понад 1,3 млрд злотих.

 

Згідно з опублікованими виданням записами, 190-метрові хмарочоси мала звести компанія Srebrna, яку ще 1995 року заснував Лех Качинський, а зараз вона належить до згаданому фонду. Інвестиції ж проекту готувала компанія Бірґфельнера.

 

Проте у червні 2018 року реалізацію проекту під титулом Srebrna Tower або K-Tower (за першою літерою прізвища голови ПіС) було зупинено. На зустрічі Качинського і Бірґфельнера, датованій 27 липня, йшлося про те, що лідер ПіС відмовляється оплатити роботу австрійців (39 млн злотих) через відсутність узгодження будівництва з боку місцевої влади. «Якщо ми не виграємо виборів (йдеться про вибори ради і президента Варшави, – Z), то не збудуємо хмарочосів у Варшаві», – говорить Качинський своєму візаві. І як ми вже знаємо, місцеві вибори в польській столиці правляча партія програла. Хоча, як випливає з подальшої розмови, Качинський переймався теж і результатами парламентських виборів, які пройдуть цьогоріч.

 

Качинський, як подає Gazeta у розшифровках записів, радить Бірґфельнерові з усіх спірних питань звертатися до суду. Видання не зазначає, що ведення бізнесу було незаконним, однак сам Качинський заявив під час розмов, що якщо громадськість дізнається про ці хмарочосах до парламентських виборів, це може стати політичною смертю для «Права і справедливості».

29.01.2019