В ОБСЄ розробили новий мирний план щодо Донбасу.

 

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні, учасник переговорів у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік підтвердив інформацію про те, що ОБСЄ прагне залучити ООН для залагодження конфлікту. 

 

Про це Сайдік повідомив у інтерв'ю виданню Kleine Zeitung.

 

"Впродовж років ми бачили, що є не зовсім зрозумілим у мінських угодах. Обов'язковою частиною є те, що для реалізації центрального елементу – для проведення місцевих виборів – потрібна зовнішня допомога. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН", – цитує аґенція УНІАН.

 

Учасник Тристоронньої контактної групи зазначив, що ОБСЄ може здійснювати оцінювання виборів, але не їхнє проведення. Крім того, як заявив спецпредставник ОБСЄ, до цього питання ще й додається проблема всього безпекового виміру. Сайдік наголосив: важливо залучити ООН, тому що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не можуть самостійно займатися цими питаннями.

 

Він уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. "Це відноситься одночасно до воєнного компоненту, і поліцейського компоненту з боку ООН, і продовжує діяти для моніторингової місії ОБСЄ, яка вже працює на місці", – пояснив Сайдік.

 

Він додав, що з боку Європейського Союзу планується організувати аґенцію з відновлення і реконструкції на прикладі тієї, котра вже існує на Балканах. "Ця аґенція співпрацюватиме, але не перебуватиме під цим керівництвом (ООН і ОБСЄ, – Z). Планується, що ця аґенція працюватиме в усіх районах Донецької і Луганської областей", – сказав Сайдік.

 

Також спецпредставник ОБСЄ відзначив потребу підписання нового документу з боку лідерів держав "Нормандського формату". "Це є центральним елементом. Потрібен документ, який по-справжньому матиме політичну і правову вагу. "Мінські угоди" не ратифіковані ні російським, ні українським парламентами. Це, звичайно, проблема. Наша ідея полягає у тому, щоби мати цю політичну вагу, якої усі потім будуть триматися для втілення документу, який також схвалений парламентами", – закликав Сайдік.

 

Разом з тим, він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка серед іншого спостерігатиме за тим, щоби не обмежувати, а гарантувати дотриманням прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

 

28.01.2019