США зняли санкції з компаній Олега Дерипаски.

Проте обмежувальні заходи проти самого російського олігарха залишаються в силі.

 

 

Міністерство фінансів Сполучених Штатів в неділю, 27 січня, зняло санкції з підконтрольних російському бізнесменові Олегові Дерипасці компаній En +, «Русал» і «Евросибэнерго». «Зниження частки бізнесмена в зазначених компаніях означає, що більшість членів рад директорів En + і "Русала" будуть незалежними», – йдеться в заяві Мінфіну США. В їхнє число входять «представники США і Європи, котрі не мають ділових, професійних або родинних відносин з Дерипаскою або іншою особою, котра перебуває в списку санкцій Вашінґтона», підкреслює відомство.

 

Нагадаємо, що 6 квітня 2018 року Міністерство фінансів США запровадило обмежувальні заходи проти 24 російських бізнесменів і чиновників, включених в так звану «Кремлівську доповідь». Окрім Олега Дерипаски, в «чорному списку»: власник приватної бізнес-групи «Ренова» Віктор Вексельберг, голова банку ВТБ Андрій Костін, голова «Газпрому» Олексій Міллер, керівник МВС РФ Володимир Колокольцев, командувач Росгвардії Віктор Золотов, керівник Роскомнагляду Олександр Жаров, губернатор Тульської області Олексій Дюмін. Санкції накладені також на 14 російських компаній і передбачають заборону для американських банків на операції з компаніями і особами, які потрапили під них.

 

19 грудня 2018 року Мінфін Сполучених Штатів оголосив про зняття через 30 днів обмежень щодо компаній En +, «Русал» і «Евросибэнерго». Всі три російські компанії пішли на «суттєву реструктуризацію» і зміни в корпоративному управлінні, а також погодилися на «безпрецедентну прозорість», вважають в американському міністерстві. «При цьому Дерипаска залишиться в списку санкцій, його активи будуть, як і раніше, заблоковані», – підкреслив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

 

П’ятого січня сенатор-демократ Чак Шумер вніс до Конгресу США резолюцію, спрямовану проти рішення американського міністерства фінансів. Однак після початку дебатів щодо резолюції в Сенаті демократам не вдалося заблокувати скасування санкцій.

28.01.2019