Москві й Північно-атлантичному Альянсу не вдалося досягти зближення.

Засідання Ради НАТО–Росія завершилося безрезультатно, зокрема й щодо конфлікту в Керченській протоці.

 

 

Про те, що на засіданні Ради НАТО–Росія не вдалося досягти зближення сторін у конфлікті навколо Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), повідомив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ після закінчення зустрічі в п'ятницю, 25 січня, в Брюсселі.

 

«Справжнього поступу на зустрічі досягти не вдалося, оскільки Росія не виявила жодного бажання змінити свою позицію… США й інші члени НАТО, як і раніше, переконані, що російські крилаті ракети 9M729 є порушенням ДРСМД» – процитувала слова Столтенберґа телерадіокомпанія Deutsche Welle. За словами Генсека НАТО, «залишаються фундаментальні розбіжності з даної теми».

 

Російські представники на засіданні Ради НАТОРосія знову заявили, що названі ракети не порушують ДРСМД. «Російська позиція з цього питання відома й абсолютно прозора», – наголосив прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков.

 

Другою темою дебатів став конфлікт у Керченській протоці, а також ситуація на сході України. Члени НАТО закликали Москву звільнити захоплених українських моряків і кораблі ВМС України. «У цій темі сторони теж розійшлися в думках. Але саме тому важливо продовжувати діалог», – наголосив Столтенберґ.

 

Нагадаємо, що США звинувачують Росію в порушенні договору через розроблену в РФ крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу «Искандер». Претензії до неї полягають в тому, що вона здатна пролетіти відстань понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД. Вашингтон готується розірвати ДРСМД вже 2 лютого.

26.01.2019