СБУ: Російська "фабрика тролів" входить в українські соцмережі підкупом юзерів.

 

Служба безпеки України виявила понад триста акаунтів, які мали використовуватися в Україні під час президентської виборчої кампанії для просування вигідної російській стороні політичної тарґетингової реклами.

 

Через ці акаунти організатори планували впливати на правосвідомість та особистий вибір виборців, "а також поширювати тенденційну та фейкову інформацію для дискредитації української влади і правоохоронних органів", – ідеться у повідомленні СБУ.

 

Служба безпеки передала інформацію про виявлені профайли адміністраціям соціальних мереж Facebook і Twitter, попередивши, що РФ може використовувати цих юзерів під час гібридної агресії проти нашої держави.

 

Оперативники, зокрема, викрили мешканця Києва, який під кураторством спецслужб РФ адміністрував антиукраїнські інтернет-спільноти. "Він за грошову винагороду отримував доступ до так званих «рекламних кабінетів» акаунтів українських користувачів соціальних мереж Facebook та Twitter. За задумом замовників, у такий спосіб зловмисник мав би маніпулювати свідомістю українських виборців в інтересах Кремля", – поінформували в СБУ. 

 

Спецслужба нагадує, що у 2019 році Facebook посилив політику безпеки щодо використання політичної реклами в українському інтернет-сеґменті. Наразі задля запобігання маніпулятивному впливу на українців Facebook забороненив політичну рекламу з акаунтів, які адмініструються поза українськими серверами.

 

"Через вжиті адміністрацією заходи підвищився інтерес спецслужб країни-агресора до акаунтів саме українських громадян у соціальних мережах. При цьому користувачам надходять комерційні пропозиції від осіб, за якими насправді стоїть російська «фабрика тролів» ‒ ТОВ «Агентство Інтернет Досліджень»", – розтлумачили в СБУ.

 

Служба безпеки України закликала українських користувачів бути уважними, попросивши повідомляти їй про підозрілі інтернет-пропозиції.

 

25.01.2019