ПАРЄ визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.

 

Парламентська асамблея Ради Європи офіційно висловила вимогу до Росії поводитися із захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками згідно з вимогами Женевської конвенції про військовополонених.

 

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції ПАРЄ "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці", повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Резолюцію підтримали 103 делегати, утрималися – 16, проти – 3.

 

Це перший міжнародний документ, який офіційно визнає статус захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків як військовополонених та закликає Москву негайно їх звільнити.

 

"Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців та забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, такими як Женевська конвенція", – ідеться у документі.

 

Також ПАРЄ закликала РФ забезпечити вільне проходження Азовським морем і Керченською протокою.

 

Асамблея висловила глибоке занепокоєння ескалацією напруженості в районі Керченської протоки після 25 листопада 2018 року, коли українські військові катери здійснювали перехід з Одеси до Маріуполя. "Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів", – наголошено у документі.

 

При цім ПАРЄ звернулася до російської та української сторін із закликом дотримуватися угоди щодо Азовського моря і Керченської протоки та утримуватися від кроків, які можуть спричинити до загострення юридичних спорів між Україною і Російською Федерацією, ескалації напруженості конфлікту, а також можуть загрожувати безпеці у регіоні.

 

У резолюції висловлено занепокоєння будівництвом Росією мосту через Керченську протоку, котрий вважається нелегальним і засвідчує чергове порушення суверенітету України, разом із вибірковими перевірками українських та міжнародних суден в Азовському морі.

 

Асамблея підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря.

 

Окрім цього, в резолюції підтримується ініціатива Німеччини і Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації у Керченській протоці.

 

ПАРЄ також підтвердила свою відданість раніше ухваленим резолюціям щодо політичних наслідків російської агресії проти України та на підтримку суверенітету і територіальної цілісності держави.

 

24.01.2019