Омбудсмен пропонує видати українських моряків третій країні.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голів дипломатичних представництв держав – членів Європейського Союзу в Україні з пропозицією організувати лікування українських моряків, захоплених Росією, у нейтральних державах.

 

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Омбдусмен наголошує, що досі ані вона, ані адвокати не отримали жодної верифікованої довідками інформації про стан здоров'я моряків, про характер поранень та спосіб лікування.

 

Покликаючись на адвоката Сергія Бадамшина, який особисто бачив Василя Сороку 22 січня 2019 року, вона зазначає, що моряк потребує негайної медичної допомоги. "Функції руки не відновлено, пальці не згинаються, набряк не сходить, а у самій руці залишилися уламки", – обурюється Денісова.

 

Згідно з інформацією координатора групи адвокатів Миколи Полозова, поранених Андрія Артеменка та Андрія Ейдера готують до перевезення з медичного блоку СІЗО "Матросская тішина" до СІЗО "Лєфортово", де не існує можливості для надання медичної допомоги.

 

"Закликаю країни ЄС посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права. Наполягаю не лише на збереженні, а й на подальшому посиленні відповідних санкцій. Зокрема, я вимагаю від РФ направити поранених військовополонених до третьої (нейтральної) країни, для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Це відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року", – наголосила Денісова.

 

Омбудсмен повторила заклик української влади – звільнити українських військовополонених моряків без будь-яких умов з боку РФ, зважаючи на основоположні принципи, які закладено у Женевській конвенції, та статус військовополонених.

 

23.01.2019