Гройсман хоче запровадити новий районовий устрій до 2020 року.

 

Кабінет Міністрів України виступає за пожвавлення децентралізаційної реформи впродовж цього року, зокрема за завершення формування базового та проміжного рівня місцевого самоврядування – громад і нових районів, а також завершення конституційної реформи.

 

Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи новий план дій з реформи децентралізації на період до 2020 року, повідомила прес-служба уряду.

 

 

Голова Кабміну, зокрема, повідомив, що в Україні сформовано 876 громад, а місцеві бюджети зросли до майже 234 млрд грн. "Зараз є необхідність закріпити те, що маємо, і почати новий етап – на нових рішеннях, забезпечити незворотність реформи", – сказав прем’єр.

 

З його слів, серед нових завдань – затвердити нову територіальну основу країни (100 спроможних районів і 1600–1800 спроможних громад), закріпити фінансову самодостатність місцевого самоврядування, сформувати ефективну систему управління, упорядкувати систему державного контролю, а також уникнути дублювання функцій.

 

Читайте також:

Громади відсікають райони 

 

Прем'єр-міністр зазначив, що урядове бачення подальшої децентралізації буде сформульоване у пропозиціях змін до Конституції України. Гройсман закликав обговорити і схвалити їх слід без зайвих затягувань, адже часу до майбутніх місцевих виборів залишилося небагато. "Зміни мають бути закріплені в Конституції. Інакше систему можна буде зруйнувати. А конституційний процес надасть гарантії розвитку місцевого самоврядування", – сказав голова уряду.

 

Володимир Гройсман також виступив за становлення механізмів місцевих референдумів. "Треба розвивати форми прямого народовладдя – вдосконалити виборче законодавство і вибудувати механізми проведення місцевих референдумів, аби громадяни мали можливості висловити свою позицію і приймати рішення не від виборів до виборів, а в процесі життя. Люди мають сказати своє остаточне слово по різних питаннях", – вважає прем’єр-міністр.

 

23.01.2019