Конґрес заборонив Дональдові Трампу виходити з НАТО.

Відповідний законопроект ухвалили депутати від обох партій.

 

 

На тлі критики президента Дональда Трампа на адресу Північноатлантичного Альянсу Палата представників Конґресу США ухвалила законопроект на підтримку НАТО. Конґресмени, серед яких були як демократи, так і республіканці, ввечері у вівторок, 22 січня, схвалили законопроект, який забороняє використовувати бюджетні кошти для виведення США з НАТО.

 

За документ проголосувало 357 депутатів, проти виступили лише 22. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Тепер законопроект передано на розгляд Сенату. У разі його схвалення у верхній палаті Конґресу, документ буде передано на підпис президентові.

 

На прес-конференції, яка відбулася напередодні голосування, законодавці-демократи заявили, що вони стурбовані публікаціями в пресі з приводу планів Дональда Трампа щодо припинення членства США в НАТО. Зокрема в статті, опублікованій минулого тижня в газеті The New York Times, повідомляється, що протягом 2018 року Трамп неодноразово розмовляв з радниками про своє бажання вивести США зі складу НАТО. У публічних виступах президент не раз критикував союзників з військового блоку за те, що вони витрачають занадто мало коштів на потреби оборони.

 

Автори законопроекту заявляють про підтримку НАТО і неприпустимість будь-яких спроб виведення США з складу Альянсу в односторонньому порядку. «Цей закон чітко демонструє, що Конґрес США вірить в місію, яка є у НАТО, і запобігатиме будь-яким недалекоглядним спробам підірвати діяльність Альянсу або вивести з нього нашу країну в односторонньому порядку», – заявив на прес-конференції Стені Гоєр (Steny Hoyer), лідер демократичної більшості в Палаті представників.

 

«Я поважно сприймаю те, про що говорить президент Сполучених Штатів. Він ніколи не приховував своєї зневаги до НАТО і своєї готовності його полишити... Єдиним стримуючим чинником залишається Конґрес», – додав конґресмен-демократ Том Маліновскі (Tom Malinowski), колишній заступник міністра оборони США.

 

Варто теж зазначити, що законопроект був прийнятий через кілька годин після демісії найавторитетнішого американського дипломата, котрий є куратором європейського напрямку – заступника держсекретаря США Весса Мітчелла (Wess Mitchell). Він свого часу заступив на вказаній посаді відому нам з євромайданівських подій Вікторію Нуланд. Мітчелл завжди рішуче виступав на підтримку НАТО і був прихильником ще жорсткішої політики щодо Росії, ніж його попередниця.

23.01.2019