П'ятеро країн профінансують суд над винними в збитті MH17.

Угоду про це уклали Україна, Австралія, Бельгія, Малайзія і Нідерланди.

 

    

 

Зазначені країни підписали меморандум з питання фінансової підтримки кримінального переслідування винних в аварії малайзійського авіалайнера під Донецьком. Угода була опублікована у вівторок, 22 січня, на сайті уряду Нідерландів.

 

Як випливає з документа, витрати на державних обвинувачів, органи правосуддя і захист свідків понесуть ексклюзивно Нідерланди. Характер, масштаби та умови подання внесків будуть визначені в двосторонніх угодах, які ще будуть укладені між Нідерландами і кожною країною, яка підписала меморандум. Для контролю за витрачанням коштів буде заснований комітет фінансового нагляду.

 

Термін дії угоди становить п'ять років. За необхідності його можуть пролонґувати ще на два роки. Будь-яка з країн-учасниць може вийти з договору в односторонньому порядку, попередньо повідомивши про це інші сторони.

 

Нагадаємо, що малайзійський Boeing 777, який прямував рейсом MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом. Міжнародна слідча група в травні 2018 року репрезентувала доповідь про катастрофу літака. З неї випливає, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого збили літак, був доставлений з бази російської 53-й зенітної ракетної бригади, розташованої під Курськом.

23.01.2019