Клімкін: Переговори з Росією щодо газу – сюрреалістичні.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна–Росія–ЄС, що позиція російської делегації у Брюсселі була "сюрреалістичною".

 

Про це Клімкін сказав під час підходу до преси по завершенні консультацій, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Добре, що ці консультації взагалі відбулися, оскільки російська делегація запізнилася більш ніж на півгодини, напевно, чекала на інструкції. Але все одно ці консультації, і ви можете мене цитувати, були сюрреалістичними", – заявив український міністр.

 

З його слів, російська делегація не приховувала, що чекає на політичні зміни в Україні, чекає на вибори, натякаючи, що наступні консультації мають відбутися вже в "абсолютно іншій політичній реальності". Зокрема, Алєксєй Міллєр (голова "Газпрому") під час переговорів тричі наголосив на тому, що російська сторона готова продовжити чинні контракти, навіть без будь-яких експертних консультацій з цього приводу.

 

"Російська сторона навіть не розглядає те, що у нас вже абсолютно інше законодавство, інші правила, інші закони, які віддзеркалюють європейське законодавство. І те, що ми маємо пройти шлях від «договорняків» до реальних контрактів, які будуть засновані на європейських правилах", – зазначив Клімкін.

 

Голова МЗС України нагадав, що російська сторона засадничо не визнає рішень Стокгольмського арбітражу. При цім правова ситуація змінилася докорінно для європейських партнерів, для України – для всіх, але не для Росії. "Я дуже радий, що ми сьогодні разом з делегацією Європейської комісії виступали з дуже чіткою однією позицією. Навіть Європейський Союз вже зараз намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінилися", – додав урядовець.

 

Очільник "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що з огляду на вичікувальну тактику РФ, існує ризик повторення "газових криз", подібних до тих, що були у 2006 та 2009 роках.

 

"Так, є ризики. Ми досі вважаємо, що невизначеність російської сторони і небажання вести перемовини в конструктивній манері, а ми розцінюємо її пропозиції як не зовсім конструктивні, є тактикою затягування. Ми сподіваємося, що тактика зміниться, але, як я вже говорив, ризики 2006 року, 2009 року – вони нікуди не зникли, вони досі існують. І про це треба відкрито говорити", – наголосив Коболєв.

 

Коболєв повідомив, що був здивований пропозицією голови "Газпрому" Міллєра просто взяти і продовжити теперішню "транзитну" угоду.

 

При цім очільник НАКу повідомив, що Єврокомісія подала цікаву пропозицію щодо можливих термінів та обсягів контракту на транзит російського газу, який пропонується до дії вже після 2019 року.

 

"Ми вдячні за пропозицію, яку команда пана Шефчовича (віце-президент ЄК з питань енергетики, – Z) зробила під кінець цих перемовин – це певна початкова точка відліку. Це пропозиція щодо можливих обсягів і термінів контракту після 19-го року, яку ми вивчимо протягом наступних двох місяців. В цілому, перемовини були цікавими. Ми почули щось нове, і будемо це опрацьовувати, залишаючись стримано оптимістичними", – сказав голова "Нафтогазу".

 

Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович підтвердив: Унія передала на розгляд українського "Нафтогазу" та російського "Газпрому" конкретні пропозиції щодо параметрів майбутнього контракту про транзит, який має замінити теперішній після завершення 2019 року.

 

"Наприкінці цієї зустрічі я представив обом сторонам пропозиції для того, щоб опрацювати їх вдома. Пропозиції охоплюють три головні положення майбутньої угоди щодо транзиту – зокрема, тривалість, обсяги і тарифи. Вони охоплюють також інші важливі параметри, такі як інвестиції й обслуговування газової системи, правові та технічні вимоги. Без того, щоби вдаватися у деталі цих пропозицій, в інтересах результатів переговорів, я переконаний, що це справедливі пропозиції, засновані на нашому належному аналізі, на які витрачено багато годин експертних обговорень та міркувань", – сказав Шефчович.

 

Він оголосив, що має намір скликати наступну зустріч міністерського рівня для обговорення цих пропозицій у травні цього року.

 

Також, за його словами, на нинішній зустрічі обговорювалося питання безпеки газопостачання цієї зими. "Добра новина в тому, що все під контролем, і ми не бачимо жодних ускладнень цієї зими", – заявив Шефчович.

 

21.01.2019