У Брюсселі стартують газові переговори Україна–ЄС–Росія.

 

Українська сторона не розраховує на досягнення результатів під час тристоронніх переговорів Україна–Росія–ЄС щодо транзиту російського газу після 2019 року, котрі розпочнуться о другій половині дня в понеділок, з огляду на відсутність предметної розмови.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми не очікуємо успішного завершення цих переговорів, але очікуємо, розраховуємо, що розпочнуться реальні переговори. Поки що ми бачили, що реальних переговорів немає", – заявив Вітренко.

 

Він пояснив, що для отримання конкретних результатів під час нинішніх переговорів було потрібно, щоб експерти напрацювали домовленості, які можна було б підписати або погодити на політичному рівні. Натомість Росія зірвала підготовчу зустріч. "Це серйозне питання, в якому є надто багато технічних аспектів. Неможливо під час політичної зустрічі погоджувати технічні аспекти", – уточнив представник української компанії.

 

З його слів, під час нинішньої зустрічі українська сторона сподівається почути позицію Росії. "Досі вона полягала в тому, що взагалі ніяких переговорів не може бути, доки не буде відновлено так званий баланс – доки Україна не відмовиться від перемоги в Стокгольмському арбітражі. Можливо, зараз вони розпочнуть реальні переговори про транзит", – додав Вітренко.

 

Представник "Нафтогазу" також нагадав і про українську позицію, яка полягає в тому, що "Україна залишається надійним партнером газу, який здатний забезпечити транзит через територію України в повній відповідності європейським правилам". "Ми не готові на особливі умови, які були раніше з Росією, які були кабальними для України", – наголосив він.

 

Вітренко також зазначив, що українська сторона зацікавлена в тому, щоб європейські компанії купували газ на кордоні України з РФ. "Причому це може бути не лише російський газ, а й з Узбекистану, Туркменістану, Казахстану", – додав представник "Нафтогазу".

 

Єврокомісія сподівається, що переговори дозволять зрушити процес з місця. 

 

"Нам потрібне тверде зобов'язання обох сторін зрушити з місця в переговорах, враховуючи, що термін дії чинного транзитного контракту закінчується наприкінці цього року", – заявив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович.

 

У переговорах із російської сторони візьмуть участь міністр енергетики Алєксандр Новак та заступник голови "Газпрому" Алєксандр Мєдвєдєв, з української сторони будуть міністр закордонних справ Павло Клімкін і генеральний директор "Нафтогазу" Андрій Коболєв, а також делеґації.

 

У повідомленні Єврокомісії нагадується, що перша нарада на рівні міністрів щодо цієї теми відбулася 17 липня 2018 року. За нею відбулися наради експертів у другій половині 2018 року.

 

"Дискусії в понеділок ґрунтуватимуться на нарадах на рівні експертів і зосередяться на ключових параметрах, узгоджених у Берліні, зокрема на застосовуваній правовій базі, обсягах, тривалості й тарифах", – ідеться в комюніке ЄК.

 

21.01.2019