Конституційний суд Польщі скасував "українські пункти" скандального закону про IPN.

 

Конституційний суд Польщі визнав неконституційними положення оновленого закону про Інститут національної пам’яті із визначеннями "українські націоналісти" та "Східна Малопольща".

 

 

Про це повідомляє "Польське радіо".

 

Ці пункти закону про INP у лютому 2018 року опротестував президент Анджей Дуда, поклавши відповідальність за остаточне рішення у цій дискусії на КС. При тім, що Сейм та генеральний прокурор дотримувалися інакшої думки й наполягали на тому, що норми законодавства є адекватними.

 

Судді підтримали позицію президента Польщі, ствердивши, що визначення "українські націоналісти" та "Східна Малопольща" є неточними, що перешкоджає точному визнанню забороненого діяння і, таким чином, це порушує конституційний принцип точності права.

 

Нагадаємо, положення закону дозволяли відкривати кримінальні провадження проти осіб, котрі "заперечують злочини українських націоналістів у 1925-1950 роках, а також злочини українських формувань, котрі колаборували з ІІІ Рейхом під час Другої світової війни". За статтею 55 закону про INP за заперечення таких злочинів загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Конституційного суду Польщі.

 

"Конституційний трибунал Польщі визнав неконституційними терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" в законі про Інститут нацпам'яті. Дякую президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження, і щиро вітаю рішення трибуналу. Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства", – прокоментував голова держави.

 

 

Віце-прем’єр-міністр та голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій Павло Розенко заявив, що рішення Конституційного суду стало юридичним підтвердженням позиції української влади.

 

"Це рішення закриває одне із принципових для нас питань, що викликало серйозну напругу у двосторонніх україно-польських відносинах останнім часом. Сподіваюсь на продовження діалогу і вирішення всіх проблемних питань між нашими державами, що накопичувалися десятиліттями", – написав Розенко у Facebook.

 

Новий закон про IPN набув чинності 1 березня 2018 року. У червні президент Польщі підписав чергову зміну до закону про INP, що скасовує, зокрема, положення про накладання штрафу або позбавлення волі за приписування польському народу та державі відповідальності за злочини ІІІ Рейху.

 

17.01.2019