Парламентська делегація Росії цьогоріч не братиме участі в засіданнях ПАРЄ.

Відповідне рішення ухвалила Державна дума РФ.

 

 

Рішення не відряджати делегації на січневу сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і не сплачувати внесків до бюджету міжнародної структури російська Держдума ухвалила на пленарному засіданні в четвер, 17 січня. Спікер нижньої палати парламенту РФ В'ячеслав Володін підкреслив, що відмова від участі в роботі організації – «в інтересах громадян Росії».

 

За це рішення проголосували депутати всіх чотирьох фракцій Держдуми. На думку російських  депутатів, ПАРЄ «грубо порушила» права Росії як члена Ради Європи, позбавивши російську делегацію права голосу. Про це повідомив інформаційний портал «Газета.Ру». 

 

«Жодних суттєвих зрушень в позиції Асамблеї немає. У ситуації, що виникла, Державна дума не бачить підстав для повернення російської делегації в ПАРЄ і відновлення сплати Російською Федерацією внесків до бюджету Ради Європи», – йдеться в прийнятій російськими депутатами заяві. Москва навіть не надсилатиме заявки на підтвердження повноважень членів російської делегації в 2019 році. 

 

Володін нагадав, що Москва вже кілька років не має права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи. «ПАРЄ відійшла від принципів демократії, абсолютно іґнорує принципи роботи парламентських структур, заснованих саме на можливості говорити, озвучувати свою позицію і захищати», – наголосив він.

 

Москва конфліктує з Радою Європи з тих пір, як ПАРЄ навесні 2014-го постановила запровадити санкції проти Росії через анексію Криму. Внаслідок цього 18 російських представників втратили право голосу і були відсторонені від роботи деяких комітетах.

 

Російські депутати, своєю чергою, на знак протесту стали бойкотувати засідання Парламентської асамблеї РЄ. Крім того, з червня 2017 року Москва призупинила сплату членських внесків до бюджету Ради Європи, а це 33 мільйони євро річно, що становить 10 відсотків від усього бюджету організації.

17.01.2019