Сенат США намагається запобігти зняттю санкцій з підприємств російського олігарха.

Вивести компанії мільярдера Олега Дерипаски з «чорного списку» планує адміністрація Дональда Трампа.

 

 

Сенат Сполучених Штатів проголосував за початок дебатів щодо резолюції про скасування рішення американського Міністерства фінансів про зняття санкцій з компаній En +, «Русал» і «Евросибэнерго», підконтрольних бізнесменові Олегові Дерипасці. Під час процедурного голосування у вівторок, 15 січня, за початок обговорення цієї ініціативи висловилося 57 сенаторів, 42 були проти.

 

Серед тих, хто голосував за підготовлений сенаторами-демократами документ, було 11 сенаторів-республіканців, зазначає інформаційна аґенція Bloomberg. Адже більшість в сенаті формують представники Республіканської партії, котрі диспонують 53-ма мандатами проти 47-ми у демократів.

 

Щоб набути чинності і заблокувати план щодо пом'якшення санкцій, резолюція має бути схвалена сенатом, а також отримати підтримку в Палаті представників, яку контролюють демократи. При цьому не виключено, що Трамп накладе на неї вето.

 

Напередодні міністр фінансів США Стівен Мнучін приїхав до Капітолію, щоб закликати республіканців проголосувати проти резолюції, яка була підтримана демократами. За попереднім планом, скасування санкцій мало б відбутися в п'ятницю, 18 січня. Мнучін підтвердив прихильність адміністрації Трампа рішенням зняти обмеження зі згаданих компаній, оскільки вони, за його словами, виконали вимоги Вашінґтона і в достатній мірі усунули Дерипаску від управління. Йдеться про ослаблення найжорсткіших обмежувальних заходів, запроваджених проти російських підприємств після анексії українського Криму в 2014 році. Сам Дерипаска залишатиметься під американськими санкціями, його активи будуть, як і раніше, заблоковані.

 

У той же час конґресмен-демократ Стені Гоєр (Steny Hoyer) заявив, що попросить Мінфін відтермінувати скасування санкцій з компаній російського бізнесмена до 28 лютого, щоб у Конґресу був час розглянути це рішення. «Дерипаска відігравав ключову роль у багатьох зловмисних діях, які Росія скеровувала проти США. Тож Конґрес повинен захистити американський народ від іноземного втручання і корупції», – заявив Гоєр. На думку демократів, поки що занадто рано послаблювати санкції проти Росії, з огляду на триваючу агресію Росії в Україні і висновки американської розвідки про те, що Москва намагалася втрутитися в президентські вибори в США в 2016 році.

16.01.2019