Колишній голова УАПЦ Макарій відмовився від звання почесного громадянина Львова.

 

Колишній глава УАПЦ митрополит Макарій відмовився від запропонованого міським головою Львова Андрієм Садовим звання почесного громадянина міста, повідомляє Львівська єпархія УАПЦ.

 

Причиною митрополит назвав дії колишнього глави УПЦ КП митрополита Філарета – представник УАПЦ не захотів отримувати нагороду разом з ним. 

 

За словами митрополита Макарія, сьогоднішній митрополит ПЦУ Філарет не бажає прийняти визнаний Вселенською патріархією митрополичий устрій Православної Церкви України. Це також стало причиною відсутності митрополитів під час урочистого вручення Томосу у Стамбулі 6 січня.

 

«На думку митрополита Макарія, кожний свідомий українець, зокрема священик і єпископ, був зобов'язаний 15 грудня 2018 року зробити правильний вибір щодо створення Православної Церкви в Україні, за яку десятки єпископів і тисячі священиків та мирян віддали своє життя. Такі речі потрібно робити свідомо і не чекати державної нагороди, бо найбільша вдячність є від наших молільників на небесах, що життя своє поклали задля цієї мети, яка офіційно завершилася 6 січня 2019 року у Константинополі у патріяршій церкві св. Георгія Побідоносця на Фанарі», – йдеться в повідомленні Львівської єпархії УАПЦ.

 

Владика Макарій є одним із перших священнослужителів України, який 30 років тому став на шлях розбудови Незалежної Помісної Автокефальної Православної Церкви, проголосивши у жовтні 1989 року відхід від РПЦ та приєднавшись до відродженої 19 серпня 1989 р. УАПЦ.

14.01.2019