NASA  відкликала запрошення голові «Роскосмосу» Дмитру Рогозіну.

Керівництво Національної аґенції США з аеронавтики і дослідження космічного простору врахувало критику з боку сенаторів, обурених запрошенням підсанкційної особи.

 

 

Наразившись на критику законодавців, директор NASA  Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine) відкликав запрошення відвідати США, раніше надіслане голові «Роскосмосу» Дмитрові Рогозіну. В ексклюзивному інтерв'ю виданню The Washington Post Брайденстайн заявив, що запрошення було спробою зберегти відносини з Рогозіним. Але після того, як запрошення скритикувало кілька ключових сенаторів, він вирішив відкликати його.

 

«Ми чули, як багато сенаторів говорили, що це погана ідея. Я вирішив піти назустріч інтересам сенаторів і відкликав запрошення», – цитує видання слова директора NASA.

 

Раніше повідомляли, що американські законодавці мають намір не допустити приїзду до Сполучених Штатів глави «Роскосмосу», котрий перебуває в санаційному списку російських громадян після анексії Росією Криму. Запрошення Рогозіну відвідати Г'юстон, де розташована штаб-квартира NASA, і виступити в університеті Райса Джим Брайденстайн надіслав ще восени минулого року.

 

«Брайденстайну слід негайно відкликати запрошення, перш ніж Конґрес буде змушений втрутитися. Запрошення Дмитрові Рогозіну, одному з головних архітекторів кремлівської кампанії агресії проти сусідніх країн, підриває наш імідж і завдає шкоди ключовим цілям США в галузі національної безпеки… Рогозін відомий своїми расистськими, гомофобськими й антиамериканськими заявами, і його приїзд до Сполучених Штатів ознаменував би підрив фундаментальних цінностей, на яких будується наша зовнішня політика. Висунення Росією звинувачення в шпигунстві американському громадянину Полу Вілану є додатковою підставою для того, щоби твердо дотримуватися режиму санкцій», – заявила напередодні авторитетна сенаторка-демократка Джин Шахін (Jeanne Shaheen).

 

Шахін підтримали заступник голови сенатського комітету з розвідки демократ Марк Ворнер (Mark Warner) і голова підкомітету з космосу республіканець Тед Круз (Ted Cruz), котрий неодноразово висловлював тривогу в зв'язку з тим, що залежність NASA від Росії в космічній галузі дає Володимиру Путіну козирі в протистоянні зі США.

 

Російське космічне агентство, своєю чергою, поскаржилося, що запрошення його голові відвідати США було скасовано без прямого повідомлення організації. «Для нас є дивним, що колеги з NASA спілкуються з нами через ЗМІ, а не напряму. Щобільше, ми вважаємо, що Джим Брайденстайн міг зв'язатися з главою “Роскосмосу” особисто з урахуванням тих заяв, які лунали в жовтні під час його візиту до Москви», – заявив представник «Роскосмосу» Володимир Устименко.

 

Нагадаємо, що Рогозін був введений до «чорного списку» санкцій адміністрацією Барака Обами в 2014 році у відповідь на агресивні дії Росії в Україні. У той час він обіймав посаду віце-прем'єра. Після запровадження санкцій Рогозін заявив, що у відповідь Росія повинна припинити поставляти ракетоносії для НАСА. «Проаналізувавши санкції проти нашого космопрому, пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батута», – покпинив він у своєму Twitter’i.

07.01.2019