Вашінґтон вимагає консульського доступу до затриманого в Росії громадянина США.

Раніше російська влада повідомила про затримання в Москві американця за звинуваченням у шпигунстві.

 

 

Про те, що Сполучені Штати вимагають забезпечити консульський доступ до американського громадянина, затриманого російськими спецслужбами повідомляють у заяві Державного департаменту США, яку цитує радіо Voice of America.

 

«Ми офіційно поінформовані  Міністерством закордонних справ РФ про затримання (громадянина США). Зобов'язання Росії, відповідно до Віденської конвенції, вимагають від неї, щоб вона надала консульський доступ (до затриманого). Ми зажадали цього доступу і очікуємо, що російська влада його надасть», – говориться в заяві, надісланій Voice of America представником Держдепартаменту електронною поштою у понеділок, 31 грудня.

 

Нагадаємо, що раніше того ж дня Росія повідомила, що її спецслужби затримали в Москві громадянина США, звинуваченого в шпигунстві. У повідомленні російських спецслужб говориться, що проти затриманого порушено кримінальну справу за статтею 276 Кримінального Кодексу РФ («Шпигунство»), яка передбачає покарання до 20 років в'язниці. «28 грудня 2018 року в місті Москві співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації при проведенні шпигунської акції затримали громадянина США Пола Вілана», – йдеться в офіційному повідомленні Центру громадських зв'язків ФСБ Росії. Про подробиці операції російські спецслужби не повідомляють. Найімовірніше, Поль Вілан (Paul Whelan) не є дипломатом, інакше було б повідомлено про його висилку, що є стандартною практикою в таких випадках.

 

Цікаво, що повідомлення про затримання Вілана з’явилося менше ніж через 24 години після того, як президент РФ Володимир Путін надіслав новорічне привітання президентові США Дональдові Трампу, в якому запевнив, що Москва відкрита для продовження діалогу з Вашінґтоном з широкого кола питань.

01.01.2019