Члени Компартії висунули Симоненка на президентські вибори.

 

З'їзд забороненої судом Комуністичної партії України висунув кандидатом на посаду Президента України Петра Симоненка.

 

Про це йдеться у повідомленні на інтернет-сторінці КПУ.

 

Симоненко заявив у своїй промові, що майбутня виборча кампанія буде "драматичною за характером і трагічною за наслідками".

 

З'їзд Компартії також схвалив передвиборчу програму для кандидата.

 

Зборище комуністів зобов’язало партійні комітети і партійні організації завершити до 20 січня 2019 року збір добровільних внесків для грошової застави.

 

У грудні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Міністерства юстиції заборонив діяльність Комуністичної партії України, але КПУ оскаржила це рішення. Наразі Компартія все ще фіґурує у переліку політичних партій Мін'юсту.

 

Симоненко чудово знає, що його як висуванця КПУ не зареєструє Центральна виборча комісія, бо в пункті 8 частини першої статті 52 закону України «Про вибори Президента України» існує відповідна підстава для відмови у реєстрації. Якби питання полягало у результаті (тобто у реєстрації), то Симоненко подав б документи до ЦВК як самовисуванець. Але цього не трапилося.

 

Схоже на те, що подібна акція Симоненка розрахована на зовнішнього споживача. 

 

По-перше, для Європейського суду з прав людини, щоб спровокувати міжнародні інституції займатися, вибачте, чистоплюйством. Тому в цьому питанні треба йти на випередження і пояснювати нашим міжнародним партнерам, що заборона партій з комуністичною чи нацистською ідеологією і взагалі засудження комунізму чи нацизму є звичною практикою для держав ЄС. Приміром, подібні положення містяться в преамбулі Конституції Латвійської Республіки 1922 року, преамбулі Конституції Республіки Хорватія 1991 року, статті 13 Конституції Республіки Польща 1997 року, преамбулі і статті 1 Конституції Угорщини 2011 року.

 

По-друге, ця акція Симоненка потрібна Кремлеві для подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в РФ.

 

Андрій Магера, колишній член Центральної виборчої комісії

 

04.01.2019