Рейтинг Порошенка пішов угору: опитування "Демініціатив" і Центру Разумкова.

 

Якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, то до другого туру з упевненим результатом вийшли би лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та чинний Президент Петро Порошенко – вони отримали би по 16,1% та 13,8% з числа тих респондентів, котрі сьогодні зголошуються взяти участь у голосуванні.

 

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Дослідження проводили 19–25 грудня, невдовзі після проведення в Софії Київській Об'єднавчого собору Православної Церкви України. Під час анкетування респонденти відповідали не лише на питання про свої електоральні преференції, а й підбивали підсумки 2018 року, називали найбільші події та досягнення року.

 

Згідно з підсумками опитування, за третю сходинку конкурували би шоумен Володимир Зеленський (8,8%) і висуванець медведчуківського проекту "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко (8,4%). У наступній групі розташувалися б лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко (6,8%) та Олег Ляшко (6,9%). Засновник проекту "Наші" Євген Мураєв отримав би 3,1%, власник "Буковелю" Олександр Шевченко – 2,9%, музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук – 2,6%, бурмистер Львова Андрій Садовий – 2,4%.

 

Іще 13,1% (з числа тих, хто готовий брати участь у виборах) наразі не визначилися зі своїм кандидатом.

 

У вересні 2018 року, коли "Демократичні ініціативи" та Центр Разумкова попереднього разу спільно проводили замір електоральних настроїв, у Юлії Тимошенко було 17,8% голосів, натомість у Петра Порошенка – 7,9%. У тодішньому опитуванні на другій позиції стояв Анатолій Гриценко – 8,4%. На наступних щаблях були Вадим Рабінович (6,7%), Юрій Бойко (6,4%) і Володимир Зеленський (6,1%).

 

Зі свіжого соціологічного опитування випливає, що Юлія Тимошенко є найпривабливішим політиком для електорального Центру (18,4% у Тимошенко проти 16,1% у Порошенка).

 

Петро Порошенко має найбільше прибічників на Заході (18,5% у Порошенка проти 14,9% у Тимошенко).

 

Південь найбільше симпатизує Володимиру Зеленському (14,7% у Зеленського проти 13,3–13,5% у Тимошенко та Порошенка).

 

Схід проголосує за Юрія Бойка (18,4% у Бойка проти 14,4% у Тимошенко).

 

Загальнонаціональне дослідження проводили Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

28.12.2018