Кнесет Ізраїлю розпущено.

Позачергові парламентські вибори відбудуться у квітні наступного року.

 

 

Парламент Ізраїлю 20-го скликання в середу, 26 грудня, проголосував за саморозпуск. Відповідне рішення підтримали 102 зі 120 депутатів кнесету, проти висловилося двоє парламентарів. Дострокові парламентські вибори призначено на дев’яте квітня. Про це повідомив ізраїльський 9 канал.

 

З другого січня кнесет іде на «передвиборчі вакації». При цьому уряд Біньяміна Нетаньягу продовжить працювати, допоки буде сформований новий кабінет міністрів.

 

Причиною розпуску парламенту стали, зокрема, чвари всередині правлячої коаліції. Після відходу з посади міністра оборони Авіґдора Лібермана, Нетаньягу міг розраховувати лише на невелику перевагу на свою користь у парламенті.

 

Тим часом кнесет не зміг затвердити закон про призов ультраортодоксів, який, з одного боку, влаштовував би самих ультраортодоксів, а з іншого – не суперечив би закону про призов. Якщо такий закон так і не буде ухвалений до кінця поточного року, то ультраортодоксів почнуть призивати в звичайному порядку, відповідно до основного закону про загальну військову повинність – так постановив Вищий суд справедливості.

 

На ці парламентські проблеми наклалася ще й критика на адресу самого прем'єр-міністра, котрого звинувачують у корупції. Біньямін Нетаньягу обіймає посаду керівника уряду Ізраїлю з 2009 року.

26.12.2018