УПЦ МП ініціює звернення до КС через закон про перейменування Церкви.

 

Українська православна Церква Московського патріархату ініціює звернення до Конституційного суду щодо визнання неконституційним закону щодо назви релігійних організацій, які входять до структури, керівний центр (управління) якої розташоване за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України.

 

Про це заявив голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов, котрого цитує офіційний сайт Церкви Московського патріархату. 

 

"Ми маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Нами було надіслано звернення до Президента України – застосувати право вето, але, як ми бачимо, він таким правом не скористався. Окрім цього, оскільки має місце порушення конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного суду", – сказав Бахов.

 

Юрист стверджує, що закон прийняли з огляду на те, що УПЦ МП є "великим конкурентом для новоутвореного релігійного об’єднання" – Православної Церкви України. "Думаю, це робиться для того, щоб послабити позиції УПЦ та змусити її духовенство та вірних переходити", – ствердив Олександр Бахов.

 

На його думку, релігійний плюралізм в Україні опинився "під загрозою". "Фактично, цим законом створюються усі передумови для релігійної ворожнечі в державі", – вважає правник УПЦ МП.

 

Бахов вважає, що закон порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України, не відповідає Конституції України та порушує міжнародні зобов’язання держави, відображені в низці міжнародних декларацій.

 

"Хотів би наголосити, що будь-які спроби з боку держави змусити Церкву  змінити свою назву є незаконними, навіть якщо це робиться шляхом прийняття відповідних законів. І розцінюються з точки зору міжнародного права як втручання у внутрішні справи релігійної групи", – додав він.

 

20 грудня Верховна Рада прийняла закон, котрий змушує Українську православну Церкву Московського патріархату вказати у своїй назві підпорядкованість російській Церкві.

 

Проект закону  "Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої розміщений за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила воєнну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України" підтримали 240 народних депутатів.

 

УПЦ Московського патріархату закликала Президента України ветувати законопроект №5309, вважаючи, що він порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих; не відповідає Конституції України, Декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

УПЦ МП обіцяла захищатися "всіма законними способами".

 

23 грудня закон підписав Президент України Петро Порошенко. "Вибір легше робити, коли всі речі названо своїми іменами, коли є достатньо відомостей для того, щоб його добровільно ухвалити. Реалізація закону дасть громадянам усю повноту інформації", – прокоментував голова держави.

 

25.12.2018