Росія відкинула пропозицію переговорів у "будапештському форматі".

 

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія відхилила ідею проведення зустрічі в рамках Будапештського меморандуму для врегулювання конфлікту в Україні.

 

Про це Волкер сказав у інтерв'ю газеті "День".

 

"Ми підтримували ідею проведення зустрічі в рамках Будапештського меморандуму. Але Росія відхилила це. Вона відмовилася, тому що стала єдиною країною, яка порушила Будапештський меморандум у рамках форуму, на якому подібна ситуація мала би бути врегульована", – повідомив Волкер.

 

На його думку, отримання негативної відповіді від РФ не означає, що сторони програли.

 

"Про це говорити корисно, бо це ілюструє, що проблемою був не форум, про який ми говоримо, а небажання Росії покласти край конфлікту і взяти відповідальність за свої дії. І саме на цьому ми маємо фокусуватися, щоби змусити Росію прийти до моменту, коли вона захоче відновити мир і територіальну цілісність України", – прокоментував предтавник Державного департаменту.

 

27 листопада, невдовзі після нападу Росії на українські кораблі під Керченською протокою, Міністерство закордонних справ України звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з закликом провести консультації на підставі пункту 6 меморандуму ("Україна, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки будуть проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань").

 

24.12.2018