Генасамблея ООН ухвалила міґраційний пакт.

Щоправда, документ не має юридично зобов'язувальної сили.

 

 

Учасники Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку в середу, 19 грудня, більшістю голосів ухвалили Пакт про біженців. За документ проголосували 152 держави. П'ять країн – Угорщина, Ізраїль, Польща, Чехія і Сполучені Штати – виступили проти. Ще дванадцять членів ООН утрималися, в їхньому числі – Австрія, Австралія, Болгарія, Італія та Швейцарія.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш привітав ухвалення міграційного пакту. «Я вірю, що колективна дія заради загального блага є єдиним способом відновити довіру», – написав він на своїй офіційній сторінці у Twitter.

 

Президентка Генеральної асамблеї ООН Марія Фернанда Еспіноса (María Fernanda Espinosa) підкреслила, що документ не має юридично зобов'язувальної сили і не порушує суверенітету держав, які беруть участь в пакті.

 

Нагадаємо, що 10 грудня учасники міжурядової конференції ООН в марокканському Марракеші підписали Світовий пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію. Таким чином вперше були встановлені загальносвітові стандарти поводження з трудовими міґрантами. Документ зобов’язує країни походження, транзитні країни та країни призначення активніше співпрацювати одні з одними з метою зниження нелеґальної міграції. 17 грудня учасники Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку більшістю голосів затвердили Пакт. Однак низка західних держав відмовилася від участі в Пакті, зокрема Австрія, Болгарія, Угорщина, Чехія і Сполучені Штати.

 

Сполучені Штати не брали участі в конкретних перемовинах з опрацювання документа. У Німеччині пакт викликав бурхливу дискусію, проте врешті-решт ФРН проголосувала за його прийняття. У Бельгії наслідком суперечки про міґраційний пакт ООН стала урядова криза.

20.12.2018