Володимир Єрмоленко отримав премію модерної есеїстики ім. Юрія Шевельова.

 

 

Премію модерної есеїстики ім. Юрія Шевельова присуджено Володимиру Єрмоленку за його цьогорічну книгу “Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі ХІХ-ХХ століть” (видавництво “Дух і Літера”).

 

 

Володимир Єрмоленко, 1980 р.н. – філософ, ведучий “Громадське. Світ”, публіцист, автор роману “Ловець океану”, збірки есеїв “Далекі близькі”, дослідження “Оповідач і філософ Вальтер Беньямін та його час”; директор європейських проектів “Інтерньюз-Україна”; викладає у Києво-Могилянській академії, доктор політичних студій (Париж), кандидат філософських наук (Київ).

 

"Це для мене велика честь. Адже це одна з найголовніших премій для інтелектуальної літератури. Серед членів жюрі Сергій Плохій, Микола Рябчук, Оля Гнатюк — ті люди, які є моїми кумирами. Тож це для мене дуже висока оцінка", — відзначив Володимир Єрмоленко.

Його “Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі ХІХ-ХХ століть” (видавництво “Дух і Літера”) є історією мандрівки однієї ідеї між різними, а подекуди й ворожими, ідеологіями та світоглядами впродовж двох століть. Критики й прихильники Французької революції, небайдужі до расизму ліберали, одержимі фанатики тоталітаризму й диктатури постають перед читачем кричуще схожими між собою, поглинутими одним міфом. Палінгенезія у своїй жадобі до смерті показує нам, чому початок ХХ століття потребував стількох жертв та вбивств і як зароджується ідея, здатна вбити мільйони. Як каже сам автор, "це фактично інтелектуальна історія, я це називаю «біографія ідей». Це спроба будувати історію та ідеології в ХІХ-ХХ століттях в Європі, їхня зміна з епохи французької революції до тоталітарних ідеологій ХХ століття"

Про “Плинні ідеології” та їхні прояви в сучасності на zbruči можна прочитати розмову Юстини Добуш з автором, Володимиром Єрмоленком.

 

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Її присуджують раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

До складу журі 2018 року входили: Оля Гнатюк, Тамара Гундорова, Вахтанґ Кебуладзе, Костянтин Москалець, Володимир Панченко, Сергій Плохій, Тарас Прохасько, Микола Рябчук, Олександр Саврук, Елеонора Соловей, Леонід Фінберґ, Олександр Бойченко та Андрій Любка.

Переможець нагороджується статуеткою Бронзового ангела, а також грошовою премією та дипломом лауреата. Номінанти отримують дипломи номінантів та колекцію десяти томів видавництва "Дух і літера".

 

 

Премія є спільним проектом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянської бізнес-школи, видавництва "Дух і літера", Українського наукового інституту Гарвардського університету.

 

 

У 2013 році переможцями першої премії імені Шевельова стали Тарас Прохасько з книжкою «Однієї і тої самої» та Андрій Портнов зі збірником «Історії для домашнього вжитку».

 

2014 року лауреатом премії став Костянтин Москалець – за книгу «Сполохи» видавництва «Піраміда».

 

Лауреат 2015 року – Олександр Бойченко з книжкою «Більше/менше».

 

Лауреат 2016 року – Вахтанґ Кебуладзе із книгою «Чарунки долі».

 

Лауреат 2017 року – Андрій Любка зі збіркою історій «Саудаде».

 

За традицією, премію вручають 17 грудня, на уродини Юрія Шевельова. Цього року на нагороду претендували 16 видань:

Бондар Андрій, “Церебро”, “Видавництво Старого Лева”
Бондаренко Ірина, “Віскі для Бонда”, навчальна книга “Богдан”
Герасименко Іван, “Намисто”, видавець О. Грязнова
Горак Роман, “Квітка Цісик”, видавництво “Апріорі”
Горицвіт Тетяна, “Те, що можна написати тільки аквареллю”, ФОП Зеленський
Гриценко Олександр, “Пегаси Перебудови”, видавництво “КІС”
Єґіазарян Борис, “Сорок джерел”, “Видавництво Старого Лева”
Єрмоленко Володимир, “Плинні ідеології», видавництво “Дух і Літера”
Карабєн-Фортун Катерина, “Попіл життів”, видавець Л. Мачулін
Крюґер Вано, “Коли я чую слово “культура”, видавництво “Laurus”
Поліщук Ярослав, “Гібридна топографія”, “Видавництво 21”
Пономарьов Віталій, “Історія на власній шкірі”, видавництво “Стилос”
Сливка Юлія, “#чуєш, коли приїдеш додому?”, видавництво “Аструм”
Содомора Андрій, “Бесіди (про)думки”, “Видавництво Старого Лева”
Стринадюк Люба-Параскевія, “Як я ‘му жити на полонині”, видавництво “Піраміда”
Чапай Артем, “The Ukraine”, “Видавництво 21”


13 грудня було оголошено короткий список трьох претендентів на нагороду, куди, крім нинішнього номінанта, увійшли також "Церебро" Андрія Бондаря та "Історія на власній шкірі" Віталія Пономарьова.

 

 

 

 

17.12.2018