Московський патріархат: Для нас нічого не змінилося.

 

Українська православна Церква Московського патріархату на своєму синоді в понеділок вирішила відлучити від власної Церкви митрополита Вінницького та Барського Симеона і митрополита Переяславського і Вишневського Олександра, а також чотирьох кліриків, зауважених у співпричасті з екзархами Константинопольського патріархату.

 

Про це йдеться у журналі синоду, опублікованому на офіційному сайті Церкви Московського патріархату.

 

 

Очільники УПЦ МП призначили на Вінницьку катедру архиєпископа Бородянського Варсонофія, а єпископом Переяслав-Хмельницьким, вікарієм Київської митрополії – архімандрита Діонісія.

 

Також синод заборонив священнослужіння для чотирьох кліриків через їхню участь в Об’єднавчому соборі та за співслужіння екзарху: архимандрита Дорофея (Маркевича), протоєрея Петра Зуєва, протоєрея Богдана Гулямова та протодиякона Ростислава Воробія.

 

Церква (в єдності з Московським патріархатом) вважає Собор 15 грудня неправомірним. "Таким чином, це зібрання є об’єднанням розкольників і до Української православної Церкви не має жодного відношення. Для нашої Церкви, по суті, нічого не змінилося, оскільки розкольники так і залишилися у розколі, а Українська православна Церква залишається істинною Церквою Христовою в Україні. Ніхто у світі не піддає сумніву дійсність єпископських та священицьких рукоположень духовенства Української Православної Церкви і благодатність звершуваних у нашій Церкві Таїнств, чого не можна сказати про новостворену структуру", – йдеться у заяві.

 

 

УПЦ МП стверджує, що перехоплення Москвою Киїської митрополії було справедливим, а провина за розрив лежить на Унії.

 

"Прикро, що одним з ініціаторів сьогоднішніх випробувань для Української православної Церкви став Константинопольський патріархат, який аргументує своє право втручатися в наші церковні справи тим, що наша Церква колись перебувала в його юрисдикції. У зв’язку з цим, хотіли б нагадати, що Руська православна Церква вимушено проголосила свою автокефалію внаслідок зради Константинопольським патріархатом православної віри та підписання унії з Римом на Ферраро-Флорентійському соборі у 1439 році. Ця духовна зрада православної віри стала головною причиною відділення від Константинополя і Київської Митрополії. Унія зробила надлом у церковних відносинах та визвала недовіру, які пізніше були усугублені тим, що протягом століть у найбільш важкі часи випробувань для Православ’я в наших землях від Константинопольської Церкви не було належної пастирської опіки та допомоги. Київська Митрополія, будучи знесиленою від релігійного протистояння з уніатами, спустошеною від воєн, особливо після Брестської унії 1596 року, з метою збереження православної віри увійшла до складу Руської православної Церкви в кінці XVII століття. Тому сьогодні Константинопольський патріархат не має жодних моральних та канонічних прав втручатися у внутрішні справи і духовне життя Української православної Церкви", – трактують підконтрольні Москві ієрархи.

 

17.12.2018