У Вінниці парафія кафедрального собору УПЦ МП перейшла до Помісної Церкви.

 

У Вінниці громада і парафіяни Свято-Преображенського собору УПЦ МП підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію Православної Церкви України, заснованої на Соборі 15 грудня.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ" з покликом на керівника прес-служби Вінницької єпархії протодиякона Владислава Демченка.

 

"Вчора владика Симеон оголосив вірянам про своє рішення про перехід до Православної Церкви України. Після божественної літургії він звернувся до громади і запитав, чи підтримує вона його рішення? І церковна громада собору та парафіяни його підтримали", – повідомив Демченко.

 

Як пише місцеве видання "Вежа", Симеон звернувся до парафіян: "За вами це рішення, куди йти або де залишатися. Але процес пішов. Вже вчора були розмови, щоб мене змістити з кафедри, а тут буде призначений інший архієрей. Але я вже не є архієрей Української православної церкви Московського патріархату. Я вже є архієрей Православної церкви України, об’єднаної Церкви".

 

Після цього в храмі залунали оплески вірян, дехто вигукував “Браво”. “Ваші оплески це є згода на те, що ми з вами й надалі будемо трудитися і молитися”, – прокоментував реакцію вірян Симеон.

 

Наразі парафія Свято-Преображенського собору – це перша з церковних громад УПЦ МП, яка зголосилася на перехід до створеної Православної Церкви України.

 

Владика Симеон залишається митрополитом Вінницьким і Браським, але вже під юрисдикцією Православної Церкви України.

 

Стосовно ж номінальної його посади в УПЦ МП, то, як сказав Демченко, на позачерговому синоді Московського патріархату, "очевидно, що там владику знімуть з посади керівника Вінницької єпархії". "Але тепер він в іншій церковній структурі", – не переймаються у єпархії.

 

17.12.2018