Гройсман обговорив із Моґеріні протидію Росії в Керченській протоці.

 

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні заявила, що Унія має чітку, тверду та об’єднану позицію щодо подій у районі Керченської протоки та вимагає негайного звільнення захоплених Росією українських кораблів та військовослужбовців.

 

Про це вона сказала у понеділок під час прес-конференції з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Наша зустріч відбувалася на тлі ескалації навколо Керченської протоки, і це було першим питанням, яке ми обговорили з прем’єр-міністром цього ранку. Європейський Союз був єдиним та твердим від початку, говорячи, що немає жодного виправдання застосуванню Росією військової сили проти українських кораблів і що всі захоплені моряки, які і захоплені кораблі, мають бути звільнені. Через Керченську протоку має бути забезпечений вільний прохід відповідно до міжнародного законодавства", – наголосила Високий представник ЄС.

 

Вона нагадала, що позицію Євросоюзу з цього питання було підтверджено на рівні глав держав та урядів 29 країн-членів під час зустрічі минулого четверга у Брюсселі.

 

Володимир Гройсман підкреслив: Україна не чинила жодних провокацій в Чорному морі, а всі спроби довести протилежне – це спроби виправдати дикість і агресію, з якою Росія поводиться щодо України.

 

"Це брутальний напад РФ проти нашого флоту і наших моряків. Україна жодних провокацій не чинила. І саме наші військові перебувають в Росії за ґратами. Все решта – чергові спроби РФ виправдати свою дикість. Порадив би російським чиновникам зробити все можливе для звільнення моряків і забезпечення миру", – сказав Гройсман, згідно з повідомленням КМУ.

 

Глава уряду наголосив, що дії Росії, як військові, так і економічні, і передусім в контексті блокади українських портів, – завдають великої шкоди не тільки Україні, а й економікам інших країн.

 

"В Азовському морі сьогодні лише 10% суден з українським прапором. Решта – під прапорами зокрема ЄС. Росія блокує судна інших країн, порушуючи всі норми, і завдає шкоди економікам. Дзеркальні дії наших партнерів щодо суден з прапором РФ були б справедливою відповіддю", – зазначив Володимир Гройсман.

 

Він наголосив, що політику санкцій треба продовжувати. "Україна не має бажання вводити санкції заради санкцій. Санкції – це покарання за порушення законності і демократії. Незалежно від того, як називається країна-агресор. Зняти санкції з агресора під час продовження агресії – це підписатися під порушенням міжнародного права, під людовбивством", – сказав прем’єр.

 

17.12.2018