В Угорщині кілька днів поспіль тривають антиурядові акції протесту.

Їхні учасники протестують проти змін у законі про працю.

 

 

У неділю близько 10 тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта, протестуючи проти змін у трудовому законодавстві країни, прийнятих минулого тижня. Для розгону невдоволених поліція застосувала сльозогінний газ. Серед гасел, які несли демонстранти, були «Не кради!», «Незалежні суди!» і «Все, що мені потрібно на Різдво, – це демократія».

 

Недільну демонстрацію організували профспілкові діячі, студенти та опозиція, щоб домогтися скасування нових положень трудового законодавства, а також вимагали незалежності судової системи в країні. Про це повідомив телеканал ORF.

 

Учасники акції протесту, що отримала назву «Веселого Різдва, пане прем'єр-міністре», пройшли через центр міста до парламенту. Окрім того, велика група демонстрантів пройшла сім кілометрів в морозну погоду до розташованої в передмісті будівлі державного телебачення Угорщини. Демонстранти, які зібралися біля будівлі телебачення, скандували: «Фабрика брехні!».

 

Це вже четверта і найчисленніша акція протесту після ухвалення змін у законах про працю. Це також одна з найбільших демонстрацій протесту в Угорщині з моменту приходу до влади прем'єра Віктора Орбана і його партії FIDESZ. Акції протесту пройшли й у багатьох інших містах Угорщини.

 

Згідно зі змінами, внесеними до трудового законодавства країни, угорські компанії можуть щорічно вимагати від співробітників до 400 годин понаднормової роботи і при цьому на три роки затримувати оплату за ці надгодини. Уряд Угорщини наполягає на тому, що реформа праці піде на користь як працівникам, так і компаніям, яким необхідно заповнити дефіцит робочої сили.

 

Опоненти прем'єр-міністра Віктора Орбана звинувачують його у чимраз авторитарнішому стилі управління. Критики нового законодавства називають зафіксовані в ньому норми праці «рабськими».

 

Тим часом правляча партія FIDESZ заявила, що протести – це нібито справа рук іноземців і оплачені вони американським мільярдером угорського походження Джорджем Соросом.  Сам же Сорос відкинув ці звинувачення. Він назвав їх брехнею, спрямованою на створення вигаданого зовнішнього ворога для угорської влади.

17.12.2018