Предстоятель УАПЦ визнав, що Константинополь просив Філарета і Макарія не висуватися.

 

Предстоятель Української автокефальної православної Церкви Макарій визнав, що Вселенський патріархат звертався до очільників УАПЦ і УПЦ КП з проханням не висувати своїх кандидатур на Об'єднавчому соборі майбутньої помісної Церкви.

 

Про це Макарій сказав у інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

Глава УАПЦ Макарій (праворуч) і глава УПЦ КП Філарет (ліворуч) під час молитви за українську Церкву. Київ, Софійська площа, 14 жовтня 2018 року

 

"Ми підписали звернення до Вселенського патріарха про надання Томосу, я відразу оголосив, що я свою кандидатуру не буду виставляти. Бог мені думку таку добру прислав, бо вже в жовтні місяці прийшов лист за підписом Вселенського патріарха – до мене прийшов і, напевне, до патріарха Філарета, щоб ми не ставили на голосування – ні один, ні другий", – зізнався предстоятель УАПЦ.

 

Макарій стверджує, що він іще не здецидувався з тим, за кого голосувати на Соборі. "Мені не залежить, хто буде вибраний. Я фактично ще не визначився, за кого я буду голосувати, ще кандидатів немає", – сказав очільник УАПЦ.

 

Голова Церкви переживає за Собор. "Молюся і за те, щоби наш північний сусід не потирав руки і не тішився, що ось українці не можуть дійти до спільного чогось. Ми повинні дійти", – сподівається Макарій.

 

Він зізнався, що обмірковував інший варіант затвердження автокефалії, менш ризикований: спершу – отримання Томосу, а вже потім, після кшталтування Церкви, – обрання предстоятеля. "Моя думка була така, і я Президенту сказав, що потрібно, може, було інший варіант застосувати: об’єднатися довкола Томосу, тимчасово чи з екзархами, чи митрополита направити, щоби проговорити, об’єднатися. Коли об’єднання успішно пройшло довкола Томосу, тоді можна було провести собор. Моя думка була така. Дай Боже, щоби не було ніяких ексцесів на соборі, щоб не було ніяких загострень", – зазначив предстоятель УАПЦ.

 

Макарій запевнив, що він готовий до компромісів. "На жертви я вже йду, пішов, що не пропоную себе предстоятелем. На жертви я ще можу піти, в будь-який час піти, я не горда людина, я можу вклонитись. Колись сказав, хоч то сприйняли по-різному, коли став я предстоятелем, я казав, що я згоден блаженнішому Онуфрію вклонитися, якщо він знайде в себе силу, відійде від Москви, і станемо об’єднанням", – сказав голова Церкви.

 

Він визнав, що українському єпископатові важко пристосуватися до статусу майбутньої Церкви. "Ми повинні зараз готуватися – і я, й інші архієреї, і священнослужителі – входити у правове, канонічне поле, якого ми, я признаюсь сам за себе, не дуже притримувались", – зізнався Макарій.

 

14.12.2018