Партійне голосування торі за зміщення Терези Мей провалилось.

 

За те, щоби Тереза Мей залишалася лідером партії, проголосували 200 депутатів від косерваторів, проти – 117. Голосування було таємним.

 

 

Таким чином Мей залишається лідером партії консерваторів і зберігає пост прем'єр-міністра. Тепер протягом року ніхто не зможе знову ініціювати голосування про недовіру їй як лідеру партії. Але в останню хвилину перед голосуванням вона пообіцяла своїм депутатам скласти з себе повноваження лідера перед черговими виборами у 2022 році.

 

"Я вдячна за підтримку, однак значне число колег проголосували проти мене, і я до них прислухаюся", – заявила Мей після голосування, додавши, що має намір продовжувати роботу.

 

Ще перед голосуванням оглядачі вказували, що, враховуючи слабкість політичних позицій прем'єра, Терезі Мей буде важко втриматися на посаді, якщо проти неї проголосує більше сотні членів фракції торі в парламенті – проти проголосувало 117 депутатів, 37% фракції торі.

 

Багато консерваторів розкритикували Терезу Мей за план «Брекзита», найкритичнішим є питання кордону між майбутньою позаунійною Північною Ірландією а Ірландською республікою, членом ЄС.

 

Йдеться про так званий механізм backstop — тимчасову митну угоду, покликану запобігти введенню огляду товарів і людей на ірландському кордоні в тому випадку, якщо не вдасться виробити довгострокового розв’язання цієї проблеми.

 

Противники Терези Мей опротестовують цей механізм, вважаючи, що він призведе до появи різних митних режимів у Північній Ірландії та на іншій території Сполученого Королівства. Як вони зазначають, пропонована Терезою Мей угода передбачає, що Британія не зможе вийти з цього механізму без згоди ЄС.

 

 

13.12.2018