Палата представників США ухвалила три резолюції щодо України.

 

Палата представників Конґресу Сполучених Штатів ухвалила три акцентовані резолюції на підтримку України. Конґресмени визнали Голодомор актом геноциду проти українського народу. Також американські парламентарі закликали не зазіхати на юрисдикцію України над Азовським морем і згорнути проект "Північний потік-2".

 

Про це повідомляє посольство України у США.

 

Український посол Валерій Чалий назвав засідання Палати представників "особливим днем у двосторонніх стосунках Україна–США", а її рішення – "надзвичайно потужним і вчасним виявом підтримки України та солідарності з українським народом проти агресивних дій Росії".

 

"Це – справжнє стратегічне партнерство! Щиро вдячний за підтримку і за те, що наші прохання максимально пришвидшити ці надважливі рішення знайшли відгук конгресменів, які добре обізнані з ситуацією і діють ефективно. Разом – переможемо!" – прокоментував Чалий.

 

 

Голодомор

 

Постановча частина резолюції щодо Голодомору покликається на визнання висновків Урядової комісії США щодо голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932–1933 рр. геноцид проти українців".

 

Аналогічно до резолюції, ухваленої Сенатом США 3 жовтня, акт засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу, повідомили в українській амбасаді.

 

Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

 

Резолюція Палати представників, співавторами якої виступили понад три десятки конґресменів від Демократичної і Республіканської партій, була представлена 8 червня ц.р. співголовами Конґресового українського комітету Сандером Левіним, Марсі Каптур, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом.

 

Nord Stream 2

 

Палата представників Конґресу США виступила проти завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік – 2".

 

У документі, зокрема, міститься заклик до урядів європейських держав відмовитися від "Північного потоку – 2" та висловлюється підтримка запровадженню санкцій відносно цього газопроводу згідно з частиною 232 "Закону про протидію супротивникам Америки через санкції".

 

У резолюції також зазначається, що "Північний потік – 2" є кроком у зворотному напрямі у тому, що стосується забезпечення енергетичної безпеки Європи й інтересів Сполучених Штатів Америки, та міститься наполегливий заклик до президента США використати всі наявні інструментарії, щоби підтримати енергетичну безпеку Європи через політику зменшення її залежності від російських енергоносіїв.

 

Азов

 

Конґресмени США в резолюції щодо військової агресії, вчиненої Росією проти Української держави у Керченській протоці, засудили напад на кораблі ВМС України як такий, що порушує обов’язкові до виконання міжнародні норми і домовленості.

 

Резолюція закликає Росію негайно повернути судна та їхні екіпажі Україні, припинити порушувати суверенітет нашої держави та чинити перепони українському судноплавству через Керченську протоку, яке має на це право згідно з міжнародними нормами і домовленостями.

 

У резолюції підтверджується готовність США надавати українському народові політичну, економічну та безпекову допомогу, необхідну для забезпечення його незалежності, демократичного розвитку і процвітання.

 

Окремо міститься заклик до президента США, а також союзників і партнерів Сполучених Штатів, змусити Росію відповісти за агресію, яка триває проти України.

 

У документі також наголошується на багаторазових порушеннях Росією міжнародних норм і домовленостей шляхом триваючої агресії проти України, відзначено систематичне недотримання російською стороною "мінських домовленостей", а також посилення агресії РФ щодо нашої держави, зокрема через мілітаризацію Азовського моря та блокування Керченської протоки всупереч міжнародному праву та договорам.

 

Резолюцію представили 29 листопада 2018 р. голова та співголова комітету із закордонних справ Палати представників конґресмен-республіканець Ед Ройс та конґресмен-демократ Еліот Енгель.

 

12.12.2018