Лондону дозволили в односторонньому порядку відмовитися від Brexit.

Відповідне рішення ухвалив Європейський суд у Люксембурзі

 

 

Велика Британія має право в односторонньому порядку відмовитися від запланованого на березень 2019 року виходу зі складу Європейської Унії. Для цього їй не потрібно згоди інших членів ЄУ. Таке рішення оголосила в понеділок, 10 грудня, Європейська судова палата в Люксембурзі у відповідь за запит Верховного суду Шотландії про допустимість односторонньої відмови Лондона від Brexit.

 

Противники виходу Об’єднаного Королівства з ЄУ привітали рішення Європейського суду, оскільки воно передбачає, що кабінет міністрів у Лондоні, теоретично, може просто відкликати своє повідомлення про вихід з ЄУ з 29 березня 2019 року без будь-яких складних процедур узгодження з іншими країнами Унії.

 

Європейська судова палата оприлюднила своє рішення за день до голосування в британському парламенті щодо договору між Брюсселем і Лондоном про порядок і умови Brexit. Як зазначають експерти, більшість британських депутатів, судячи з усього, не готові підтримати цей договір.

 

Прем'єр-міністерка Тереза ​​Мей намагається переконати членів парламенту підтримати договір, стверджуючи, що в разі відмови Великій Британії загрожує нестабільність. Проти угоди, однак, мають намір голосувати не тільки противники Brexit, а й частина його прихильників із лав Консервативної партії, котрі вважають документ невигідним для Лондона.

 

Поки що незрозуміло, що відбудеться, якщо парламент відкине договір. Як пише газета Times, у разі поразки Терезу Мей може очікувати голосування про недовіру їй як лідерові консерваторів. Серед можливих варіантів розвитку подій називають спробу продовжити перемовини з Брюсселем, дострокові парламентські вибори і навіть повторний референдум про Brexit.

10.12.2018