УПЦ КП спростувала чутки про відмову Філарета від балотування на Соборі.

 

Українська православна Церква Київського патріархату спростовує інформацію про відмову патріарха Філарета від участі у виборах предстоятеля помісної автокефальної Церкви на Соборі 15 грудня.

 

Із такою заявою виступив голова інформаційного управління УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

 

"Тож прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу. В чому, власне, на моє переконання, і є мета поширення таких чуток", – написав Євстратій на своїй сторінці у Facebook.

 

Архієпископ заявив, що Філарет сформулював свою остаточну позицію в заяві, оприлюдненій 19 листопада.

 

Зоря закликав не звертати уваги на вал коментарів, якй зростає "у кубічній прогресії". "Є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває. І шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки", – підкреслив архієпископ.

 

Напередодні релігієзнавець Андрій Ковальов заявив у інтерв'ю "Громадському": "Згідно з моєю інформацією, він не буде балотуватись на посаду предстоятеля. Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор, імовірно, 15 грудня – це буде невідомий єпископ", – сказав Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП.

 

У своїй листопадовій заяві патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української православної Церкви Київського патріархату Філарет підкреслив, що він не має права самотужки виставляти власну кандидатуру на соборі, хоча раніше єпископат запропонував для Собору саме його, Філарета, кандидатуру. Очільник УПЦ КП пообіцяв оголосити своє остаточне рішення на об'єднавчому з'їзді. Водночас Філарет повідомив, що в нього є план подальших дій і він готовий невідступно пройти весь шлях до утвердження незалежної Церкви.

 

"За всі ці десятиліття ні погрози сильних світу цього, ні море бруду, яким чорнили моє ім‘я, ні «заборони та анафеми» – ніщо не змусило мене відступити від виконання волі Божої та служіння Українській Церкві. Історія засвідчує вірність такого шляху, і я хочу запевнити наш єпископат, духовенство і паству, що не відступлю від нього і у майбутньому", – заявив Філарет.

 

06.12.2018