"Я не відступлю": Філарет виступив із заявою в очікуванні об'єднавчого собору.

 

Патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української православної Церкви Київського патріархату Філарет заявив про те, що він оголосить своє остаточне рішення щодо кандидатування на пост голови майбутньої помісної української Церкви на об'єднавчому з'їзді. Водночас Філарет повідомив, що в нього є план подальших дій і він готовий невідступно пройти весь шлях до утвердження незалежної Церкви.

 

 

Про це йдеться у заяві Філарета, поширеній на офіційній сторінці Київського патріархату "у зв'язку з поширенням низки публікацій, явною метою яких є посіяти замішання в Українській Церкві та в суспільстві, підірвати процес діалогу між українською стороною та Константинопольською Матір'ю-Церквою – Вселенським Патріархатом".

 

Очільник УПЦ КП нагадав, що він не має права на самовисування, водночас раніше єпископат УПЦ Київського патріархату здецидувався пропонувати саме його кандидатуру для обрання предстоятелем.

 

"Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери з діалогу, що триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов'язань так само, як і його інші учасники. Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі, – я також офіційно повідомлю Собору, обґрунтувавши перед ним своє бачення і рішення та очікуючи від нього підтримки моєї позиції", – повідомив Філарет, додавши, що підставою для відповіді "буде виключно розуміння блага Церкви і відповідальність перед Господом за належне виконання дорученого мені Ним служіння на Київському престолі, яке я, з милості Божої, несу вже понад 52 роки".

 

"Дотепер, коли було потрібно для Церкви – я був твердим і непохитним, не полишаючи предстоятельства, хоч і вимагали цього від мене у Москві, вживаючи і примус, і обіцянки. Так само заради блага Церкви я йшов і на поступки, зокрема коли бувши предстоятелем УПЦ, я заради об'єднання у 1992 р. поступився цією посадою. Рік тому Московська патріархія моє бажання досягти визнання автокефалії Української Церкви, і мій лист про кроки, спрямовані до цього (йдеться про провокацію Російської Церкви, котра виманила із Філарета звернення з проханням прощення, а потім оприлюднила його публічно, – Z), сприйняла як нагоду зруйнувати і поглинути Київський Патріархат. Я рішуче став на заваді цьому – і московський план провалився", – зазначив патріарх.

 

"За всі ці десятиліття ні погрози сильних світу цього, ні море бруду, яким чорнили моє ім‘я, ні «заборони та анафеми» – ніщо не змусило мене відступити від виконання волі Божої та служіння Українській Церкві. Історія засвідчує вірність такого шляху, і я хочу запевнити наш єпископат, духовенство і паству, що не відступлю від нього і у майбутньому", – затявся Філарет.

 

Предстоятель УПЦ КП запевнив, що робив і робитиме все необхідне для того, щоби об'єднавчий процес успішно завершився.

 

"Одночасно недопустимо, щоби привід змін у Церкві був використаний недоброзичливцями, аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів", – наголосив Філарет.

 

Патріарх закликав українське суспільство і всіх учасників об'єднавчого процесу зберігати мудрість і тверезість. "Мета ворогів – посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета – успішно завершити розпочату справу", – підсумував він.

 

19.11.2018