Помер екс-президент США Джордж Буш-старший.

Українці запам’ятали його за промовою у Верховній Раді у серпні 1991 року, коли він агітував проти сецесії від Москви.

 

 

У п'ятницю, 30 листопада, у віці 94 років помер колишній президент США Джордж Буш-старший. Його прийнято вважати успішним державним діячем, сильною стороною котрого була мудра зовнішня політика, а слабкою – політика, яка здійснювалася всередині США. Про це повідомило радіо Voice of America.

 

"Джордж Буш-старший став останнім президентом країни, котрий репрезентував «велике покоління» ветеранів Другої світової війни: Буш був військовим пілотом і одного разу ледь не загинув під час боїв з японцями в Тихому океані. Він теж був останнім головою Білого дому, котрий мав справу з СРСР.

 

Протягом життя Буш-старший був одним із лідерів Республіканської партії. Він обіймав низку важливих державних посад – був конґресменом, представником в ООН, директором ЦРУ і віце-президентом у Рональда Рейґана.

 

Буш-старший керував США в переломну епоху закінчення Холодної війни і розпаду Радянського Союзу. У лютому 1991 року він ухвалив рішення про застосування військової сили проти режиму Саддама Хуссейна, чия армія окупували Кувейт. Американці тоді провели успішну військову операцію «Буря в пустелі» (Operation Desert Storm).

 

1 серпня 1991 року, за кілька тижнів до проголошення в Україні Акту про Незалежність, Буш приїхав до Києва й агітував Верховну Раду та українців відмовитися від «суїцидального націоналізму». Він порівняв республіки СРСР з американськими штатами. Цей виступ увійшов в історію як The Chicken Kiev speech і став синонімом політичної короткозорості. Утім, 25 грудня 1991 року Джордж Буш-старший, усвідомивши свій блуд, визнав незалежність України.

 

Незважаючи на успіхи на міжнародній арені, Буш-старший пробув у кріслі глави Білого дому лише одну каденцію. Через складний  стан в господарці і непопулярне підвищення податків, в 1992 році він програв вибори демократові Біллу Клінтону.

 

Джордж Буш-старший став засновником політичної династії – пізніше президентом США став його син і повний тезка Джордж Буш-молодший. Ще один син Джеб Буш був губернатором Флориди.

01.12.2018