Кабмін повернув Почаївську лавру до складу державного заповідника.

 

Кабінет Міністрів України скасував рішення про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

 

Таке рішення уряд прийняв на своєму засіданні в середу, повідомила прес-служба Міністерства культури.

 

Так, Кабінет Міністрів скасував розпорядження від 17 липня 2003 року №438 "Про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври".

 

Цим документом у 2003 році зі складу заповідника були вилучені Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниця та надбрамний корпус.

 

Як заявив аґенції "Укрінформ" головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини Тернопільського облуправління культури Ярослав Пелехатий, у четвер у Міністерстві культури відбудеться нарада з питань, що стосуються ситуації навколо Почаївської лаври.

 

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Вадим Микулич у телефонній розмові з кореспондентом агентства теж прокоментував сьогоднішнє рішення уряду.

 

"Ми поки що не ознайомлені з офіційним документом. Але справа у тому, що фактично лавру ніхто і не виводив зі складу заповідника. Так, рішення про це за часів Януковича було, але всі споруди монастиря юридично залишаються за нами і зареєстровані у Фонді держмайна. Ми – балансоутримувачі лаври ще із часу створення заповідника на початку 2000-х років. Так що не знаю, як це вся процедура виглядатиме. Зачекаємо роз’яснень Мінкульту", – додав Микулич.

 

23 листопада комісія Міністерства юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Почаївської лаври.

 

28.11.2018