Угорщина видала нелегальних торговців зброєю Москві, проігнорувавши запит США.

Вашинґтон висловив розчарування діями мадярської влади.

 

 

Угорщина відхилила запит Сполучених Штатів на екстрадицію двох росіян, котрих підозрюють у незаконній торгівлі зброєю, і депортувала їх до Росії. Про це повідомило у вівторок, 27 листопада, радіо Voice of America з покликом на заяву американського державного департаменту.

 

Як заявила офіційна речниця зовнішньополітичного відомства США Гізер Ноєрт, у США є вагомі докази провини підозрюваних, Володимира Любішина-старшого і Володимира Любішина-молодшого. Як вона зазначила, поки що незрозуміло, чи постануть вони перед судом на батьківщині.

 

«Сполучені Штати розчаровані рішенням угорського уряду екстрадувати Любішинів до Росії. Угорщина є партнером і другом Сполучених Штатів, проте це рішення угорської влади викликає сумніви щодо її прихильності до співпраці в правоохоронній сфері. Воно робить США, Угорщину та весь світ менш безпечним місцем», – йдеться в заяві держдепартаменту Сполучених Штатів.

 

Міністерство юстиції Угорщини, своєю чергою, пояснило, що під час ухвалення цього рішення Будапешт керувався громадянством затриманих осіб. Про це повідомило видання Tiroler Tageszeitung Online.

 

Любішиних, зокрема, звинувачують у підготовці оборудки з продажу великої партії стрілецької зброї мексиканським наркокартелям. Угоду з наркомафіозі росіяни уклали в Будапешті восени 2016 року. Та її реалізацію зірвали правоохоронні органи Угорщини, з якими співпрацювало ФБР. Батько і син Любішини, котрі тривалий час мешкали в Угорщині, були заарештовані в листопаді 2016 року.

27.11.2018